Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα διόρισε σήμερα πρωθυπουργό τον Έντουαρντ Χέγκερ, δίνοντας τέλος στην πολιτική κρίση στη χώρα που διήρκεσε έναν μήνα.

Ο Χέγκερ παίρνει τη σκυτάλη στην πρωθυπουργία από τον πρόεδρο του κόμματός του, τον Ίγκορ Μάτοβιτς, ο οποίος με τη σειρά του διαδέχεται αυτόν στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Η ανταλλαγή αυτή αξιωμάτων είχε στόχο την άμβλυνση των διαφορών στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού της Σλοβακίας, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από την αιφνίδια αγορά από τον Μάτοβιτς του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19 Sputnik V τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέραν της αλλαγής αυτής, η κυβέρνηση παραμένει σε μεγάλο βαθμό η ίδια, με τη συμμετοχή και των τεσσάρων αρχικών κομμάτων που εντάχθηκαν στον κυβερνητικό συνασπισμό πριν από έναν χρόνο.

Ο 44χρονος Χέγκερ διετέλεσε διευθυντής και βουλευτής του κόμματος OLANO του Μάτοβιτς από το 2016 ως το 2020 που ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών.

Το OLANO κέρδισε τις εκλογές το 2020 με ατζέντα κατά της διαφθοράς μετά τη δολοφονία ενός ερευνητή δημοσιογράφου και της μνηστής του το 2018. Σειρά από έρευνες έχει αρχίσει μετά την άνοδο του κόμματος αυτού στην εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω ότι θα υπάρχει συμφωνία και ενότητα μεταξύ μας, επειδή συνεχίζεται η κάθαρση στη Σλοβακία» δήλωσε ο Χέγκερ.

Η χώρα αυτή των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού και στις νοσηλείες τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την κορύφωση της επιδημίας της COVID-19 που αντιμετώπισε τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια του οποίου βρισκόταν μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο στον κόσμο από το νέο κορωνοϊό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης