Νέος πρόεδρος της Ζάμπια ο Σάτα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011, 12:35
Νέος πρόεδρος της Ζάμπια ο Σάτα
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ζάμπια, Μάικλ Σάτα, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στη χώρα, νικώντας τον απερχόμενο Ρουπία Μπάντα, έπειτα από μια εκλογική διαδικασία που αμαυρώθηκε από επεισόδια βίας. Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου κήρυξε τον Σάτα νικητή των εκλογών, αφού λάμβανε 1.150.045 ψήφους, έναντι 961.796 ψήφων του Μπάντα, με το 95,3% των ψήφων καταμετρημένο.

Ο Σάτα, ηλικίας 74 ετών, γνωστός με το προσωνύμιο «βασιλική κόμπρα» λόγω των δηλητηριωδών σχολίων του, απέσπασε περίπου 43% των ψήφων έναντι 36% του Μπάντα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις 143 από τις 150 εκλογικές περιφέρειες. «Κηρύσσω τον Μάικλ Τσιλούφια Σάτα εκλεγμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ζάμπια» είπε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Έρνεστ Σάκαλα.

Ο αριθμός των ψήφων που απομένει να καταμετρηθούν είναι χαμηλότερος από τη διαφορά των δύο αντιπάλων, όπως εξήγησε η εκλογική επιτροπή. Στο μεταξύ, τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες σε επεισόδια βίας μετά τις εκλογές της Τρίτης στη χώρα – μεγαλύτερη εξαγωγέας χαλκού στην Αφρική. Ο Μπάντα, επίσης 74 ετών, ηγέτης του Κινήματος για την Πολυκομματική Δημοκρατία, που κυβερνά τη χώρα από το 1991, αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το αποτέλεσμα την Παρασκευή. Ο Σάτα είχε χάσει από τον Μπάντα με διαφορά μόλις 35.000 ψήφων, ή 2%, το 2008.

Ο Μάικλ Σάτα χαμήλωσε τους τόνους της καταγγελτικής προεκλογικής ρητορικής του πριν από τις εκλογές, όταν καταφερόταν εναντίον των επιχειρήσεων της Κίνας που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Οι κινεζικές εταιρείες είχαν κάνει επενδύσεις 2 και πλέον δισ. δολαρίων στη χώρα στα τέλη του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής πρεσβείας. Ο Σάτα είχε κατηγορήσει τις κινεζικές εταιρείες στον τομέα των μεταλλωρυχείων ότι έχουν δημιουργήσει συνθήκες «σκλαβιάς» για τους εργαζομένους, αψηφώντας την εργασιακή ασφάλεια και την τοπική κουλτούρα.


πηγή: To Vima online

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011, 12:53