Για τους περισσότερους ανθρώπους, το γεγονός της εξουδετέρωσης ενός κορυφαίου ηγέτη του «Isis», του Αμπού Μοχάμεντ Αλ Αντανί, πιστώνεται μάλλον στην κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία έχει το πιο εντυπωσιακό ρεκόρ, εξάλειψης τρομοκρατών ανά το παγκόσμιο. Τα πράγματα όμως, δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διότι υπάρχουν κάποια ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα. Τουλάχιστον προς το παρόν. 

Διότι μπορεί όντως -όπως λένε οι Ρώσοι- πίσω από τη δολοφονία στη βόρεια συριακή επαρχία του Χαλεπίου, του ισχυρού άνδρα τoυ «Isis», κρύβεται η Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ή μήπως ο Αντανί να εξουδετερώθηκε από έναν αντίπαλό του μέσα στον «Isis»;

Και τι γίνεται αν ο θάνατός του, είναι ένας μύθος που διεδόθη σκόπιμα από το τεραστίων διαστάσεων κύκλωμα οργανωμένου εγκλήματος του «Isis»;

Νεκρός ή ζωντανός;

Στη Μέση Ανατολή, σε κάθε περίπτωση, καλή ή κακή, συχνά ένας θάνατος τρομοκράτη σύμφωνα με αναλυτές, συνοδεύεται από μια θεωρία συνωμοσίας που αφήνει αμφιβολίες και θολώνει και τα πιο προφανή συμπεράσματα.


Ο Αμπού Μοχάμεντ Αλ Αντανί, σκοτώθηκε στη Συρία, στις 30 Αυγούστου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Amaq», που ελέγχεται πια αποκλειστικά, από το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Έτσι έχει γίνει και με την περίπτωση της εξαφάνισης την περασμένη εβδομάδα του Αντανί, γνωστού και ως εκπρόσωπου της Ίσιδος, επικεφαλής προπαγανδιστής της και επίσημος εκπρόσωπος του Ισλαμικού Χαλιφάτου (IS) που κέρδισε τη φήμη του κακού παιδιού, για τις επιθέσεις στους «απίστους», συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών, καθώς και σιιτών μουσουλμάνων.

Τα νέα του θανάτου, του γνωστού για τα κηρύγματα μίσους σε οπαδούς του Τζιχάντ, Αντανί, έφεραν ανακούφιση σε πολλές γωνιές του κόσμου, όπου ο «Isis» επεδίωκε να επεκτείνει την επιρροή του και να συνεχίσει να εμπνέει τις επιθέσεις.

Αλλά εγείρει επίσης ερωτήματα, σχετικά με την κατάσταση του οργανισμού και την άτακτη διεθνή προσπάθειά του να οδηγηθεί από τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη σε ευρωπαϊκά μονοπάτια.

Υπάρχουν ομολογουμένως ασυνήθιστες ανατροπές στην ιστορία του Αντανί.

Δεν ήταν μόνο ο θάνατός του που ανακοινώθηκε τόσο γρήγορα από τον «Isis» την περασμένη εβδομάδα, αλλά και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία βγήκαν αμέσως μπροστά, για να οικειοποιηθούν το επίτευγμα της εξάλειψης του «Υπολοχαγού» της Isis.

Η δήλωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ήταν ίσως πιο πειστική από την στάση της Ρωσίας, με τη Μόσχα να επιμένει πως οι δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις είναι αυτές που είχαν… βγάλει από τη μέση τον Αντανί και δεκάδες από τους συντρόφους του, ισχυρισμός όμως που απορρίφθηκε από το πεντάγωνο και χαρακτηρίστηκε ως μέγα ψέμα από αξιωματούχος του Υπουργείου εθνικής Αμύνης των ΗΠΑ.

Κι ενώ οι παγκόσμιες δυνάμεις διεκδικούν την πίστωση του γεγονότος του θανάτου του υπολοχαγού των «Τζιχάντ»,  μια εντελώς διαφορετική θεωρία έχει αναπτυχθεί και κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες σχετικά με τη δολοφονία Αντανί, του ανθρώπου που λανσάρει τη νέα γενιά ισλαμιστών πολεμιστών των λεγόμενων μοναχικών λύκων.

Ο Αμπού Μοχάμεντ Αλ Αντανί, ήταν ο εμπνευστής της επίθεσης στη Νίκαια την Ημέρα της Βαστίλης, νωρίτερα αυτό το χρόνο, κατά την οποία ένας άνδρας σκότωσε περισσότερους από 80 ανθρώπους αφού οδήγησε ένα φορτηγό με μεγάλη ταχύτητα -κατά μήκος της δημοφιλούς στους τουρίστες λεωφόρου «Promenade des Anglais»- σε ένα πλήθος το οποίο παρακολουθούσε το σόου πυροτεχνημάτων, με αφορμή την Εθνική Εορτή της Γαλλίας.

Σύμφωνα με αυτήν μπορεί να πρόκειται για μια εσωτερική διεργασία σε μια εντατικοποίηση της πάλης για τη διαδοχή ή -και αυτό είναι και το πιθανότερο-  ο θάνατός του να ήταν σκηνοθετημένος προκειμένου να προστατευθεί ένα από τα μακροβιότερα στελέχη του «Isis» (γνωστός ως «ο Υπολοχαγός»), που ήταν ο βασικός στόχος των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, στην Αλ-Μπαμπ της βόρειας Συρίας.

Ο άνδρας που είναι πιθανότερο να ευθύνεται για τη διάδοση αυτής της θεωρίας, είναι ο Αμπού Λούνγκμαν, μια ιστορική ηγετική μορφή του «Isis», που βλέπει τον εαυτό του, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα μελέτης της δράσης των Ισλαμιστών Ηγετών της οργάνωσης, ως τον διάδοχο του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ηγέτη της Ίσιδας.

Ο ίδιος ο Λούνγκαμ, πάντως… δεν υπάρχει πουθενά, καθώς δεν κάνει δημόσιες εμφανίσεις και κανείς σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν τον έχει δει εδώ και καιρό, ούτε σε φωτογραφία.

Είναι μέχρι σήμερα ένας άνθρωπος – φάντασμα. Μερικές αναφορές από τη Raqqa, το προπύργιο της Ίσιδας στη Συρία, δείχνουν ότι είχε αλλάξει για δεύτερη φορά το όνομά του σε Αμπού Αγγύμπ, πέρυσι μετά από τις φήμες που κυκλοφόρησαν σκόπιμα από τον «Isis», ότι είχε σκοτωθεί…

Και αυτό μας οδηγεί στην άλλη θεωρία συνωμοσίας με τον Αντανί: ότι κι αυτός θα μπορούσε να είναι ακόμα ζωντανός και ο θάνατός του να μην είναι παρά ένα τέχνασμα, που εμπνεύστηκε από τους τρομοκράτες του Τζιχάντ, για να κρατήσουν τις κινήσεις του επίσημου εκπροσώπου του Ομίλου του «Isis» και υπευθύνου για το συντονισμό των επιθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ασφαλείς και στην παρούσα φάση, να «αγοράσουν» χρόνο για να ανασυνταχθεί ο οργανισμός.

Η συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας, άρχισε να μεταδίδεται από το Blog Bellingcat.com.

Μετά την ανάλυση με χάρτες και έρευνες που ακολούθησαν σε λογαριασμούς κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, πλάνα και χρονοδιαγράμματα, εξήχθη ως συμπέρασμα ότι ο Αντανί μπορεί να είναι ακόμη ζωντανός, με τις δηλώσεις των ΗΠΑ και Ρωσίας από την άλλη να παραμένουν ασαφείς καθώς πέραν των δηλώσεων δε δόθηκαν άλλα συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι όντως ο Αντανί έχει σκοτωθεί.  

Έτσι, για την ώρα όλα είναι ανοικτά. Στην περίπτωση όμως, που υποθέσουμε ότι ο Αντανί δεν είναι νεκρός, δεν αποκλείεται να συνεχίσει να οργανώνει τις επιθέσεις ενάντια στη Δύση, αποκτώντας και αυτός δεύτερη ταυτότητα… 

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης