Αντεγκλήσεις Ρωσίας-ΗΠΑ μετά την καταγγελία περί νέας επίθεσης με χημικά όπλα στην Ανατολική Γούτα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018, 08:32
Αντεγκλήσεις Ρωσίας-ΗΠΑ μετά την καταγγελία περί νέας επίθεσης με χημικά όπλα στην Ανατολική Γούτα
Η Ρωσία απέρριψε την Τρίτη στα Ηνωμένα Έθνη τις νέες αμερικανικές επικρίσεις μετά την καταγγελία περί νέας επίθεσης με χημικά όπλα από το καθεστώς της Συρίας, περνώντας στην αντεπίθεση και επαναλαμβάνοντας την πρότασή της για τη δημιουργία ενός νέου, «αληθινά ανεξάρτητου», διεθνούς μηχανισμού έρευνας.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία συνήλθε εκτάκτως κατόπιν αιτήματός του, ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια έκρινε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προέβη σε «δηκτικές κρίσεις» εναντίον του συριακού καθεστώτος, αφού ο Ρεξ Τίλερσον κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι ευθύνεται για μια νέα επίθεση με χημικά όπλα εναντίον ενός θύλακα που ελέγχουν αντάρτες, την Ανατολική Γούτα. Στηλίτευσε, παράλληλα, το γεγονός ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «αποπειράθηκε επίσης να εμπλέξει τη Ρωσία» στο συμβάν.

Είναι «περίεργο ότι αυτό το επεισόδιο -το οποίο μένει να επιβεβαιωθεί- συνέπεσε με τη σύνοδο του Παρισιού» για τα χημικά όπλα, σχολίασε ο Ρώσος πρέσβης. «Είναι μια περίεργη σύμπτωση» πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Σ.Α., ο Νεμπένζια επανέλαβε παράλληλα την ιδέα να δημιουργηθεί ένα «νέο διεθνές όργανο έρευνας» για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, που θα αντικαταστήσει τον Κοινό Μηχανισμό Έρευνας (JIM), η εντολή του οποίου δεν κατέστη δυνατό να ανανεωθεί εξαιτίας του ότι η Ρωσία άσκησε βέτο επανειλημμένα.

Η Ρωσία διένειμε ένα σχέδιο απόφασης που προβλέπει τη δημιουργία του νέου μηχανισμού, ο οποίος, αντίθετα με τον JIM, που η Μόσχα επαναλάμβανε για μήνες ότι δεν ενεργούσε ορθά και δεν είχε νομιμοποίηση, θα είναι «αμερόληπτος, ανεξάρτητος, επαγγελματικός και αξιόπιστος».

Ωστόσο, η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι κατέστησε σαφές ότι η ρωσική πρόταση δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να υιοθετηθεί. «Δεν θα αποδεχθούμε καμιά ρωσική πρόταση που θα υπονομεύει τη δυνατότητά μας να εξακριβώσουμε την αλήθεια ή θα πολιτικοποιεί μια έρευνα ανεξάρτητη και αμερόληπτη» τόνισε προσθέτοντας: «Όταν στη Ρωσία δεν αρέσουν τα γεγονότα, αλλάζει το θέμα της συζήτησης».

Η Χέιλι επεσήμανε παράλληλα πως η Μόσχα υποστήριζε τον JIM όταν οι ερευνητές του επέρριπταν την ευθύνη για επιθέσεις με χημικά όπλα στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αλλά αμφισβήτησε τα συμπεράσματά τους όταν ανέφεραν πως για άλλες επιθέσεις ευθυνόταν το συριακό καθεστώς.

Οι νέες αυτές αντεγκλήσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ καταγράφηκαν λίγα 24ωρα πριν από τον νέο κύκλο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία (25η-26η Ιανουαρίου) στη Βιέννη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και τη σύνοδο διασυριακού διαλόγου που οργανώνει αμέσως μετά (29η και 30ή Ιανουαρίου) η Μόσχα στο Σότσι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018, 08:35