Νέες απεργίες στα γερμανικά αεροδρόμια

Νέες απεργίες στα γερμανικά αεροδρόμια
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στα γερμανικά αεροδρόμια την Τρίτη. Εκτός από τη Φρανκφούρτη, οι εργαζόμενοι στον τομέα της ασφάλειας απεργούν σε Αμβούργο, Ανόβερο, Βρέμη, Χάλε, Δρέσδη και Ερφούρτη.

Αρχικά το συνδικάτο Verdi είχε ανακοινώσει ότι οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης στον τομέα της ασφάλειας θα απέχουν από τα καθήκοντά τους την Τρίτη χωρίς να αποκλείει τη συμμετοχή των εργαζομένων και σε άλλα αεροδρόμια. Πλέον είναι βέβαιο πως και οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια του Αμβούργου, του Ανοβέρου, της Βρέμης, της Χάλε, της Δρέσδης και της Ερφούρτης θα απεργήσουν. Έντονη ήταν η αντίδραση της Ένωσης Αεροδρομίων ADV, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε πως θα είναι πολύ μεγάλη η ταλαιπωρία για 180.000 επιβάτες εξαιτίας της ματαίωσης ή της καθυστέρησης των πτήσεων.

Στο Ανόβερο και στη Βρέμη το συνδικάτο Verdi κάλεσε σε 24ωρη απεργία τους σχεδόν 700 εργαζομένους στον τομέα της ασφάλειας, η οποία ξεκινάει τα μεσάνυχτα προς Τρίτη. Ο Κρίστελ Τέμπελ, υπεύθυνος του συνδικάτου Verdi για τις περιοχές της Σαξονίας-Άνχαλτ και Θουριγγίας ισχυρίζεται ότι από τη μεριά της εργοδοσίας δεν έχουν κατατεθεί αξιόπιστες προτάσεις και για αυτόν τον λόγο οι εργαζόμενοι εξωθούνται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο της Λειψίας/Χάλε οι εργαζόμενοι απεργούν από τις 04.00 μέχρι τις 18.00 της Τρίτης, στη Δρέσδη από τις 03.00 μέχρι τις 21.00 και στην Ερφούρτη από τις 06.00 έως τις 22.00. Στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, στη Φρανκφούρτη, οι εργαζόμενοι απεργούν από τις 02.00 τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι τις 20.00.

Αύξηση των μισθών και καλύτερες συνθήκες

Το συνδικάτο Verdi μαζί με το συνδικάτο DBB ζητεί αύξηση των μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους 23.000 εργαζομένους στον τομέα της ασφάλειας στα γερμανικά αεροδρόμια. Το Verdi ζητεί 20 ευρώ την ώρα για τους εργαζομένους στην ασφάλεια, ωστόσο η εργοδοτική πλευρά αρνείται την αύξηση θεωρώντας την υπερβολική. Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν για τέταρτη φορά στις 23 Ιανουαρίου. Οι προηγούμενες συζητήσεις δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές.

Η Ένωση Αεροδρομίων ADV κάνει από τη μεριά της λόγο για ανεύθυνη συμπεριφορά και ότι το συνδικάτο «τραβάει» την υπόθεση στα άκρα.

Παρόμοια είναι η αντίδραση της Γερμανικής Οικονομικής Ένωσης Αερομεταφορών, η οποία δηλώνει ότι οι απεργίες είναι δυσανάλογες και ότι οι επιβάτες και οι αεροπορικές εταιρείες είναι τελικά αυτοί που θα «πληρώσουν» αυτήν την κατάσταση.

Την περασμένη Πέμπτη από τις απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν πληγεί τα αεροδρόμια Βόννης-Κολωνίας, Ντίσελντορφ και Στουτγάρδης, με αποτέλεσμα να ματαιωθούν περισσότερες από 600 πτήσεις. Την περασμένη Δευτέρα απήργησε και το προσωπικό ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Βερολίνου.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019, 11:55