Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες μεταξύ Νότιου και Βόρειου Σουδάν με «μήλον της έριδος» την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Αμπιέι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Η.Ε. ανησυχούσαν για ενδεχόμενες εκκαθαρίσεις των κατοίκων της διαφιλονικούμενης έκτασης από τον στρατό του Β. Σουδάν. Τους φόβους των αξιωματούχων του Ο.Η.Ε. έρχονται να επιβεβαιώσουν νέες δορυφορικές εικόνες που αποδεικνύουν σε έναν βαθμό ότι σε ορισμένα τμήματα της περιοχής του Αμπιέι έχουν συντελλεστεί εγκλήματα πολέμου με ολόκληρα χωριά να έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Αμερικανικής Εταιρείας «The Satellite Sentinel Project» αναφέρεται ότι ο στρατός του Χαρτούμ έχει καταστρέψει το 1/3 περίπου των κτιρίων στα βόρεια της συνοριακής πόλης του Αμπιέι, αριθμός που δε θα μπορούσε να αφορά μόνο σε κτίρια που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τον στρατό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι εικόνες από τους δορυφόρους αποτελούν ενδείξεις για διαπραγή εθνικών εκκαθαρίσεων μεγάλου μέρους της περιοχής του Αμπιέι. Αυτά τα στοιχεία θα σταλούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και στο Συμβούλιο Ασφαλείας για αξιολόγηση», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.

Ήδη ο πρόεδρος του Σουδάν, Omar al-Bashir, καταζητείται για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή του Νταρφούρ από την περίοδο του 25ετους εμφυλίου μεταξύ Βόρειου και Νότιου Σουδάν. Ο στρατός του Β. Σουδάν εισέβαλλε με τεθωρακισμένα οχήματα στις 21 Μαΐου στην πόλη του Αμπιέι, προκαλώντας την άτακτη φυγή των στρατιωτικών δυνάμεων του Ν. Σουδάν, που βρίσκονταν στην πόλη ως μονάδες ασφαλείας. Αφορμή για την εισβολή αποτέλεσε η ενέδρα σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή του Χαρτούμ από στρατιώτες του Ν. Σουδάν στις 19 Μαΐου, επίθεση την οποία η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του επερχόμενου ανεξάρτητου κράτους έχει αρνηθεί επανειλλημένα.

Στο πλευρό των προσφύγων ο George Clooney

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 150 χιλ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των εχθοπραξιών, ενώ άγνωστος παραμένει ακόμα ο αριθμός των νεκρών. Η οργάνωση «Save the Children» υπολογίζει ότι 35 χιλ. παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στους εκτοπισμένους.

Σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο διάσημος ηθοποιός, George Clooney, ο οποίος έκανε έκκληση στον Ο.Η.Ε. να προστατέψει τους κατοίκους στην περιοχή του Αμπιέι, ξεκαθαρίζοντας ότι τα τελευταία γεγονότα είχαν σκοπό να διαταραχθεί η ομαλή πολιτική μετάβαση του Ν. Σουδάν, που πρόκειται να ανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος στις 9 Ιουλίου.

«Πλέον, έχουμε στα χέρια μας αδιάσειστες αποδείξεις ότι το καθεστώς του Χαρτούμ έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στο Αμπιέι. Υπάρχει οπτικό υλικό που δείχνει τις καταστροφές σε ολόκληρα χωριά από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Β. Σουδάν», τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης