Νέες εκτιμήσεις Σόιμπλε για τη μετανάστευση από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014, 19:58
Νέες εκτιμήσεις Σόιμπλε για τη μετανάστευση από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποβάθμισε σήμερα τους φόβους ότι υπερβολικά πολλοί μετανάστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μετακινούνται στη Γερμανία, σημειώνοντας ότι η χώρα του έχει επωφεληθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σόιμπλε επέκρινε έμμεσα κατ' αυτόν τον τρόπο τους συμμάχους του στην Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), το βαυαρικό αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στην οποία ανήκει ο ίδιος, διότι συδαυλίζουν τους φόβους εναντίον του κύματος μετανάστευσης, τονίζοντας αντιθέτως ότι ορισμένοι τομείς απασχόλησης χρειάζονται κατεπειγόντως περισσότερους μετανάστες εργαζόμενους.

Η CSU έχει προτείνει να θεσπιστούν περιορισμοί στα επιδόματα που χορηγούνται σε μετανάστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, τους πολίτες δύο χωρών που από 1ης Ιανουαρίου απέκτησαν πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στις κοινωνικές υπηρεσίες των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ.
«Εμείς οι Γερμανοί δεν έχουμε απολύτως κανέναν λόγο να υιοθετούμε εχθρικές συμπεριφορές έναντι άλλων», ανέφερε ο Σόιμπλε. «Η Γερμανία επωφελείται από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. Εξαρτώμεθα από τους εργαζόμενους που έρχονται στη χώρα μας. Ορισμένοι τομείς, όπως τα γηροκομεία ή η οικιακή φροντίδα, δεν θα μπορούσαν να λειτουργούν πλέον χωρίς αυτούς».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild am Sonntag, ο Σόιμπλε προσπάθησε να υποβαθμίσει τους φόβους ότι Ρουμάνοι και Βούλγαροι σπεύδουν να μεταναστεύσουν μαζικά στη Γερμανία για να εκμεταλλευτούν το γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας αυτής.
«Υπάρχουν, παρεμπιπτόντως, Γερμανοί οι οποίοι καταχρώνται το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και φοροδιαφεύγουν», σημείωσε ο Σόιμπλε, μια προσωπικότητα η οποία χαίρει σεβασμού στους συντηρητικούς κύκλους του κόμματος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει καλέσει να επιβληθούν περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση των μεταναστών και έχει επικαλεστεί τους φόβους περί μαζικής μετοίκησης ανθρώπων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στη Βρετανία με στόχο την εκμετάλλευση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Ο Κάμερον αντιμετωπίζει μια όλο και μεγαλύτερη πρόκληση από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), ένα ευρωσκεπτικιστικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα το οποίο απαιτεί να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στην μετανάστευση. Σε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, το UKIP αναδείχθηκε το δημοφιλέστερο κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.
Η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων είναι μια από τις τέσσερις «θεμελιώδεις ελευθερίες» στο ευρωπαϊκό δίκαιο, μαζί με την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίου. Είναι ένα βασικό συστατικό της συμμετοχής οποιουδήποτε κράτους στην ΕΕ και επιτρέπει σε φοιτητές να μεταναστεύουν σε οποιοδήποτε κράτος μέλος για να σπουδάσουν όπως και στους εργαζόμενους να αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης.

Όμως μια μερίδα των Γερμανών-αλλά και των Βρετανών, των Δανών, των Αυστριακών και των Ολλανδών, μεταξύ άλλων-αμφισβητεί τα οφέλη της διαδικασίας επέκτασης της ΕΕ προς ανατολάς η οποία είχε αρχίσει το 2007. Η διαδικασία αυτή οδήγησε στην εισδοχή φτωχότερων χωρών στην Ένωση, αν και συνοδεύτηκε μια επταετή καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την πλήρη ένταξή τους στην ενιαία αγορά εργασίας.

Σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, πολιτικοί εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο το μεταναστευτικό να ενισχύσει την ακροδεξιά στις εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η υψηλή ανεργία και η κόπωση από την επιβολή πολιτικών λιτότητας έχουν ήδη καταστήσει πιο σθεναρά κόμματα των άκρων, όπως υποστηρίζουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατηγορήσει τις κυβερνήσεις των χωρών οι οποίες εκφράζουν την πρόθεση να θεσπίσουν περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση προσώπων στην ΕΕ ότι χρησιμοποιούν στερεότυπα.

Η Γερμανία-η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, με χαμηλό δείκτη γεννητικότητας και ανεργία μόλις 6,9%-αποτελεί μαγνήτη για τους μετανάστες. Με διψήφιο ποσοστό της καθαρής αύξησης των εισροών μεταναστών τα τελευταία τρία χρόνια, η χώρα υποδέχθηκε 67.000 Ρουμάνους και 29.000 Βούλγαρους το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014, 19:58