Δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση πλησίασαν το Σάββατο την πρωτεύουσα της Υεμένης ενώ σφοδρές μάχες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 68 ανθρώπους στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, την παραμονή της ολοκλήρωσης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Ελβετία.

Παρότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός (σ.σ.: που τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη και υποτίθεται θα συνέβαλε να διεξαχθούν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) είναι φανερό πως έχει καταρρεύσει, οι δύο αντίπαλες πλευρές αποφάσισαν να συστήσουν μια «ουδέτερη στρατιωτική επιτροπή», η οποία θα αναλάβει την παρακολούθηση κι επαλήθευσή της, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην κυβερνητική αντιπροσωπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε στη δημιουργία μιας «επιτροπής αποκλιμάκωσης (…) για να ενισχυθεί η συμφωνία διακοπής των εχθροπραξιών».

Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις

Η πέμπτη ημέρα των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε το Σάββατο στη βορειοδυτική Ελβετία χωρίς να υπάρξει σημαντική πρόοδος σε άλλα θέματα, σύμφωνα με πηγές στις δύο αντιπροσωπείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν έχει κατορθωθεί να συναφθεί καμιά συμφωνία στο γενικότερο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, για παράδειγμα όσον αφορά στη δημιουργία «διαδρόμων» για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας ή τη συνέχιση της ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη προγραμματίζει πάντως να παραχωρήσει μια συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη την Κυριακή στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) αφού ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.

Συνεχίζονται οι μάχες

Επί του πεδίου στο μεταξύ η σύγκρουση συνεχιζόταν χωρίς ανάπαυλα και μάλιστα κλιμακώθηκε το Σάββατο στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Τουλάχιστον 68 αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε άνδρες του υεμενίτικου στρατού και σιίτες αντάρτες κοντά στην πόλη Χάραντ και στα σύνορα Υεμένης-Σαουδικής Αραβίας. Στην πλευρά του στρατού οι νεκροί έφθασαν τους 28, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, και στις τάξεις των στρατών είναι τουλάχιστον 40, σύμφωνα με πηγές στις φυλές της περιοχής.

Τη Χάραντ ανακατέλαβαν την Πέμπτη κυβερνητικά στρατεύματα που εκπαιδεύτηκαν από τη Σαουδική Αραβία. Οι δυνάμεις της κυβέρνησης προσπαθούν τώρα να προελάσουν προς το λιμάνι Μίντι, στην Ερυθρά Θάλασσα, περίπου δέκα χιλιόμετρα από τη Χάραντ, αλλά αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από τους σιίτες που μετέφεραν ενισχύσεις στην περιοχή, κατά πηγές σε φυλές.

Σε ένα άλλο μέτωπο τα στρατεύματα που ορκίζονται πίστη στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι έφθασαν το Σάββατο σε απόσταση 40 χλμ. από τη Σαναά, η οποία ελέγχεται από τους Σιίτες αντάρτες επί έναν χρόνο και πλέον, μετά τα σημαντικά εδαφικά κέρδη τους στην επαρχία Μαρίμπ, ανατολικά της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με πηγές στον στρατό, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση με τη βοήθεια μαχητών που ανήκουν σε φυλές, πολιορκούν μια στρατιωτική βάση που κατέχουν οι αντάρτες στη Νιμχ, 40 χλμ. βορειοανατολικά της Σαναά. Πρόκειται για μια περιοχή με δύσβατα όρη.

Βορειότερα, στην επαρχία Γκάουφ, οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την Παρασκευή δύο συνοικίες στην πρωτεύουσά της, τη Χαζμ, σύμφωνα με έναν αξιωματικό της «λαϊκής αντίστασης» μια οργάνωση-ομπρέλα δυνάμεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, δυνάμεις προσκείμενες στην κυβέρνηση, με την υποστήριξη της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας (σ.σ.: η οποία κατηγορεί τους Σιίτες αντάρτες Χούτι ότι συνδέονται με το Ιράν -τον μεγάλο αντίπαλο του Ριάντ στην περιοχή) κινούνται προς τις επαρχίες Αμράν και Σαάντα στον βορρά, το λίκνο και προπύργιο των Σιιτών.

Μετά την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων και την εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων προς την κατεύθυνση της Σαουδικής Αραβίας, ο ένας εκ των οποίων έπεσε σε σαουδαραβικό έδαφος, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ δήλωσε «πολύ ανήσυχος». Ο Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ κάλεσε «όλα τα μέρη να τηρήσουν τη συμφωνία» και να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλη την επικράτεια.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκρινε από την πλευρά του ότι είναι «επείγον» να τηρηθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να υπάρξει «ουσιαστική αποκλιμάκωση» της σύγκρουσης στην Υεμένη, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 6.000 ανθρώπων (σ.σ.: πολλοί από τους οποίους ήταν άμαχοι) από τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης