Νέες υποθέσεις βίας «καίνε» τη ρωσική αστυνομία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 20:17
Νέες υποθέσεις βίας «καίνε» τη ρωσική αστυνομία
Δεν έχουν τελειωμό οι υποθέσεις που ξεσκεπάζονται σχεδόν σε καθημερινή-πλέον- βάση που αφορούν σε αστυνομική αυθαιρεσία εκ μέρους των ρωσικών αρχών.

Σήμερα, ήλθαν στη δημοσιότητα νέες υποθέσεις στην περιοχή Ναβακουζνέτσκ, στη Σιβηρία, την Ούφα και το Όρενμπουργκ, στα Ουράλια.

Στο Ναβακουζνέτσκ, στην επαρχία Κεμέραβα της Σιβηρίας, η Επιτροπή Έρευνας ανακοίνωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον τεσσάρων αστυνομικών επειδή κακοποίησαν κρατούμενους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής Επιτροπής Έρευνας, τον Σεπτέμβριο αστυνομικοί έβαλαν μία αντιασφυξιογόνο μάσκα σε έναν κρατούμενο 31 ετών και τον χτύπησαν προκειμένου να του αποσπάσουν ομολογία.

«Ο άνδρας πέθανε και για να αποκρύψουν το έγκλημά τους, οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι αυτοκτόνησε», αναφέρεται στην ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι οι αστυνομικοί συνελήφθησαν στις 25 Μαρτίου.

Στην Ούφα, στη δημοκρατία του Μπασκαρταστάν στα Ουράλια, έχει ξεκινήσει έρευνα μετά τον θάνατο ενός 16χρονου, ο οποίος, σύμφωνα με την καταγγελία ενός φίλου του, ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς στις 15 και 16 Μαρτίου.

Στην επαρχία Όρενμπουργκ στα Ουράλια τρεις αστυνομικοί κατηγορούνται ότι χτύπησαν στις 18 Μαρτίου μία κοπέλα 20 ετών στο σπίτι της.

Οι αποκαλύψεις για αστυνομική βία έχουν αυξηθεί μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Καζάν, στην κεντρική Ρωσία, όταν ένας κρατούμενος υπέκυψε αφού είχε σοδομιστεί με ένα μπουκάλι από αστυνομικούς.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις οι ρώσοι αστυνομικοί καταφεύγουν συχνά στη βία, καθώς πιέζονται να πετύχουν τους στόχους που θέτουν οι ανώτεροί τους σε σχέση με τον αριθμό των εγκλημάτων που πρέπει να διαλευκάνουν κάθε χρόνο.

Βάσει αυτών των ποσοστών οι αστυνομικοί λαμβάνουν μπόνους και παίρνουν προαγωγές.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 20:25