Nέες καταγγελίες για ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας- Ισλαμικού Χαλιφάτου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015, 02:42
Nέες καταγγελίες για ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας- Ισλαμικού Χαλιφάτου
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε σήμερα ότι το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που εξορύσσει η οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο στα εδάφη που ελέγχει στην ιρακινή και τη συριακή επικράτεια διακινείται λαθραία μέσω Τουρκίας.

Η Άγκυρα έχει διαψεύσει επανειλημμένα οποιαδήποτε εμπλοκή του τουρκικού κράτους στο λαθρεμπόριο καυσίμων από τα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ που ελέγχει το Χαλιφάτο και τονίζει πως έχει σημειώσει πρόοδο στην καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπόρων που δρουν στο τουρκικό έδαφος επί δεκαετίες.
Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ χθες ο Αμπάντι «τόνισε τη σημασία που έχει να σταματήσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου από τις τρομοκρατικές συμμορίες του Ντάες (σ.σ. αραβικό ακρώνυμο του ΙΚ), που γίνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος μέσω Τουρκίας», σύμφωνα με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Ιρακινού σιίτη πρωθυπουργού.

Η κατηγορία από μέρους της Βαγδάτης καταγράφεται εν μέσω της αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στην ιρακινή κυβέρνηση και την τουρκική, η οποία ανέπτυξε ένα βαριά οπλισμένο απόσπασμα των ενόπλων δυνάμεών της σε ένα στρατόπεδο στο βόρειο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα.

Το Ιράκ θεωρεί την ανάπτυξη αυτής της δύναμης παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του κι απειλεί να παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εάν η Άγκυρα δεν αποσύρει το απόσπασμα των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας πλην των εκπαιδευτών.

Η δήλωση του Αμπάντι αντηχεί τις κατηγορίες που έγιναν πρόσφατα από τη Ρωσία, κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μέλη της οικογένειάς του έχουν ίδιον όφελος από το λαθρεμπόριο πετρελαίου που διαπράττεται από τα εδάφη του Χαλιφάτου μέσω της τουρκικής επικράτειας. Ο Ερντογάν διέψευσε κατηγορηματικά αυτές τις καταγγελίες και πρόσθεσε ότι εάν αποδειχθεί πως αληθεύουν θα παραιτηθεί.

Οι κατηγορίες της Μόσχας περί τουρκικού ρόλου στο λαθρεμπόριο καυσίμων του Ισλαμικού Χαλιφάτου ήλθαν στο προσκήνιο μετά την κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού από καταδιωκτικό της τουρκικής ΠΑ στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, το πιο σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στη Ρωσία και ένα κράτος-μέλος του NATO εδώ και μισό αιώνα.

Ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποβάθμισε τις ρωσικές κατηγορίες κι επισήμανε ότι η ποσότητα του πετρελαίου που εξορύσσει το Χαλιφάτο και διακινείται λαθραία στην Τουρκία δεν επαρκεί ώστε οποιοσδήποτε να έχει ιδιαίτερα κέρδη.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ λένε ότι τα αεροπορικά πλήγματα του συνασπισμού υπό αμερικανική ηγεσία έχουν καταστρέψει εκατοντάδες βυτιοφόρα φορτηγά που χρησιμοποιούσε το Χαλιφάτο για τη μεταφορά καυσίμων στερώντας από τους τζιχαντιστές μια πηγή εσόδων-κλειδί γι' αυτούς.

Αεροσκάφη της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ στοχοθέτησαν επίσης το τελευταίο διάστημα πετρελαιοπηγές υπό τον έλεγχο του Χαλιφάτου στην ανατολική Συρία, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας με στόχο να στραγγαλιστεί οικονομικά η οργάνωση των τζιχαντιστών.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015, 02:42