Η Γερουσία των Η.Π.Α. ενέκρινε ομόφωνα τη Δευτέρα ένα πακέτο νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Ιράν, δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση μεταξύ της ομάδας 5+1 και μιας ιρανικής αντιπροσωπείας στη Βαγδάτη.

Η Δύση κατηγορεί την Ισλαμική Δημοκρατία ότι εργάζεται για να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο και οι κυρώσεις έχουν σκοπό να στερήσουν από την Τεχεράνη έσοδα εμποδίζοντας χρηματοοικονομικές συμφωνίες με τις κρατικές πετρελαϊκές εταιρίες και τις ναυτιλιακές κρατικές επιχειρήσεις του Ιράν που διαθέτουν δεξαμενόπλοια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη δική της εκδοχή του νομοσχεδίου τον Δεκέμβριο και τώρα η Γερουσία και η Βουλή θα πρέπει να συμβιβάσουν τις διαφορές των δύο κειμένων του νομοσχεδίου.
Εγκρίνοντας το νομοσχέδιο πριν από τη συνάντηση της Βαγδάτης, η Γερουσία έδειξε στο Ιράν ότι το «να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο απλώς δεν θα πετύχει», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι νέες κυρώσεις κλιμακώνουν εκείνες που είχε υπογράψει ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, τον περασμένο Δεκέμβριο εναντίον ξένων θεσμών που συναλλάσσονται με την κεντρική τράπεζα του Ιράν. Αυτές οι κυρώσεις ήδη έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο εμπόριο αργού για την Τεχεράνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο πακέτο επεκτείνει τις κυρώσεις ώστε να συμπεριληφθούν οι συναλλαγές με τις εταιρείες «National Iranian Oil Co» και «National Iranian Tanker Co», ώστε να κλείσει ένα πιθανό «παραθυράκι» που θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ιράν (το τρίτο μεγαλύτερο πετρελαιοεξαγωγικό κράτος του κόσμου) να συνεχίσει να διαθέτει ένα σημαντικό μέρος του αργού που διαθέτει.

Το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε ψήφιση την Πέμπτη, αλλά εμποδίστηκε από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που ζητούσαν να καταστούν πιο σκληρές ορισμένες διατάξεις του.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης