Με χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού επιχείρησε η αστυνομία να διαλύσει τους τουλάχιστον 3.000 φοιτητές που διαδήλωσαν την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Ονδούρας, ενάντια στην πραξικοπηματική ανατροπή του προέδρου Manuel Zelaya.

Ειδικές μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, με βαριές προστατευτικές στολές, επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, που απέκλεισαν μια από τις βασικές οδούς στην Τεγκουσιγκάλπα, μπροστά στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο (Universidad Nacional Autonoma de Honduras) και διέλυσαν το μπλόκο, όπως είχε δεσμευτεί η προσωρινή κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει συνεχείς κινητοποιήσεις οι οποίες έχουν παραλύσει τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, από την 28η Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποστηρικτές του Zelaya πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς, οι οποίοι επιτέθηκαν και εισέβαλαν στο χώρο του πανεπιστημίου, χτυπώντας τους διαδηλωτές με ρόπαλα. Η πρύτανης του πανεπιστημίου, Julieta Castellanos, επιχείρησε να παρέμβει για να ηρεμήσει τα πνεύματα. Ωστόσο, βρέθηκε και αυτή στο έδαφος από χτυπήματα.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έδωσε νομική κάλυψη στην απαγωγή και τη βίαιη μεταφορά του Zelaya εκτός χώρας και απαίτησαν την απομάκρυνση των πραξικοπηματιών από την εξουσία.

Διαδηλωτές από κάθε γωνιά της χώρας πραγματοποίησαν πορείες στην Tegucigalpa και στην πόλη San Pedro Sula, οικονομική πρωτεύουσα της Ονδούρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς οι ταραχές συνεχίζονται, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Jose Miguel Insulza, δήλωσε πως θα αποσταλεί  «το συντομότερο δυνατόν» αντιπροσωπεία υπουργών Εξωτερικών χωρών-μελών, στη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης