Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάου, περιόδευσε την Κυριακή επίσκεψη στην κοιλάδα του Ιορδάνη μαζί με τον προεδρικό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον.

«Σε οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, η θέση μας είναι ότι η παρουσία του Ισραήλ εδώ πρέπει να συνεχιστεί – για την ασφάλεια της χώρας και για την ασφάλεια όλων», δήλωσε ο Νετανιάου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, δήλωσε ότι θα ακούσει προτάσεις για ειρήνη από τις ΗΠΑ  αλλά πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία  με την Παλαιστίνη θα πρέπει να εγγυηθεί την ισραηλινή παρουσία στην κοιλάδα του Ιορδάνη».

Τα δημοσιεύματα την Κυριακή έδειξαν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ εξέτασαν την περιοχή που καταλαμβάνεται από το Ισραήλ από αεροσκάφος και από το έδαφος.

Μιλώντας στα αγγλικά με τον  Μπόλτον να στέκεται δίπλα  του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε το μήνυμα ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την περιοχή υπό οποιαδήποτε συμφωνία, λέγοντας ότι εξασφαλίζει «το ελάχιστο στρατηγικό βάθος και στρατηγικό ύψος για την υπεράσπιση της χώρας μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νετανιάου ήταν επίσης ανένδοτος υποστηρίζοντας ότι η ισραηλινή παρουσία στην κοιλάδα του Ιορδάνη «εγγυάται σταθερότητα και ασφάλεια για ολόκληρη την περιοχή» και ότι εάν ο Ισραηλινός στρατός εγκαταλείψει τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη θα προκληθεί  «πόλεμος και τρόμος».

«Σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι για την εδραίωση της ειρήνης, το Ισραήλ πρέπει να εγκαταλείψει την κοιλάδα του Ιορδάνη, λέω: Αυτό δεν πρόκειται να φέρει ειρήνη. Αυτό πρόκειται να φέρει πόλεμο και τρόμο – και γι’ αυτό είμαστε εκεί».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης