Νετανιάχου: «Πολύ μικρό το Ισραήλ για να δεχθεί πρόσφυγες από τη Συρία»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2015, 16:11
Νετανιάχου: «Πολύ μικρό το Ισραήλ για να δεχθεί πρόσφυγες από τη Συρία»
Έκκληση του αρχηγού της αντιπολίτευσης να προσφέρει η χώρα καταφύγιο σε πρόσφυγες από τη Συρία απέρριψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ είναι πολύ μικρό για να τους δεχτεί.

Ο ηγέτης των Εργατικών Ισαάκ Χέρτσογκ, επικεφαλής του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σιωνιστικής Ένωσης, απηύθυνε έκκληση στους Ισραηλινούς ηγέτες να «απορροφήσουν πρόσφυγες από την εμπόλεμη Συρία», έναν γείτονα από τα βόρεια, τον οποίο το Ισραήλ θεωρεί εχθρική χώρα.

Σε σχόλιά του στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ «δεν είναι αδιάφορο απέναντι στην ανθρώπινη τραγωδία» με τους πρόσφυγες από τη Συρία και πρόσθεσε ότι στα ισραηλινά νοσοκομεία νοσηλεύονται τραυματίες από τον συριακό εμφύλιο.

«Ωστόσο, το Ισραήλ είναι ένα πολύ μικρό κράτος. Δεν έχει γεωγραφικό ή δημογραφικό βάθος» τόνισε ο δεξιός πρωθυπουργός αφήνοντας να εννοηθεί ότι η υποδοχή Αράβων προσφύγων θα προκαλέσει δημογραφική ανισορροπία σε ένα κυρίως εβραϊκό κράτος, όπου σχεδόν το ένα πέμπτο από τα 8,3 εκατομμύρια κατοίκων είναι Άραβες.

Παρότι δεν έχουν υπάρξει διεθνείς εκκλήσεις προς το Ισραήλ να ανοίξει τα σύνορά του στους Σύρους, ο Χέρτσογκ είπε ότι ο Νετανιάχου έχει ηθικό χρέος να δεχτεί πρόσφυγες.

«Ο πρωθυπουργός του εβραϊκού λαού δεν πρέπει να κλείνει την καρδιά του και τις πόρτες, όταν άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να σώσουν τη ζωή τους και να γλυτώσουν τις διώξεις, κρατώντας μωρά στα χέρια τους» υπογράμμισε ο Χέρτσογκ.

Κατά την ίδια συνεδρίαση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του θα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω τα σύνορά της απέναντι στους Αφρικανούς μετανάστες και τους ισλαμιστές ενόπλους.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής ενός νέου φράχτη 30 χιλιομέτρων κατά μήκος της μεθορίου με την Ιορδανία, η οποία υπέγραψε ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ το 1994.

Το Ισραήλ ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός φράχτη 230 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο το 2013. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης το 1979.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2015, 16:22