Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ και νικητής των βουλευτικών εκλογών Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν βλέπει «καμία εναλλακτική από τη συνεργασία» μεταξύ των ΗΠΑ και της χώρας του.

Παρά τις «διαφορές» που υπάρχουν στη σχέση του με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι «θα συνεργαστούμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική. Είμαστε σύμμαχοι» υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, την πρώτη που παραχωρεί σε αμερικανικό μέσο μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

«Έχουμε διαφορές, όμως τόσα πράγματα μας ενώνουν. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι πολύ επικίνδυνη και αποτελεί πρόκληση για όλους μας» τόνισε.

«Η Αμερική δεν έχει μεγαλύτερο σύμμαχο από το Ισραήλ και το Ισραήλ δεν έχει μεγαλύτερο σύμμαχο από τις ΗΠΑ» επεσήμανε ο Νετανιάχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση της νίκης του στις βουλευτικές εκλογές έγινε δεκτή με ψυχρότητα στην Ουάσινγκτον, ενώ την Τετάρτη ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο Νετανιάχου φάνηκε να εγκαταλείπει τη δέσμευσή του να διαπραγματευτεί μια λύση δύο κρατών, αλλά και για τα «διχαστική» ρητορική του απέναντι στους Άραβες Ισραηλινούς.

Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά χθες για να τον συγχαρεί για τη νίκη του, όμως πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει λάβει ανάλογο τηλεφώνημα από τον Ομπάμα. «Είμαι σίγουρος ότι θα μιλήσω σύντομα με τον πρόεδρο Ομπάμα» σχολίασε ο ίδιος.

Παράλληλα, στη συνέντευξή του στο NBC, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες ότι είναι ρατσιστής. «Όχι δεν είμαι» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι ο Νετανιάχου υπαναχώρησε σε ό,τι αφορά στην αντίθεσή του στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης