Στελέχη της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης ACTED (Agence d’Aide à la Coopération Technique Et au Développement) ήταν μεταξύ των έξι Γάλλων οι οποίοι δολοφονήθηκαν χθες Κυριακή από ενόπλους κινούμενους με μοτοσικλέτες στην περιοχή Κουρέ του Νίγηρα, ενώ έκαναν τουριστική περιήγηση, ενημέρωσε η ΜΚΟ το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή προσκείμενη στις αρχές στη Νιαμέι δήλωσε νωρίτερα ότι οκτώ άνθρωποι, έξι υπήκοοι Γαλλίας και δύο υπήκοοι Νίγηρα, ο ένας οδηγός αυτοκινήτου, ο άλλος ξεναγός, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια περιήγησης σε καταφύγιο όπου ζουν καμηλοπαρδάλεις, τα τελευταία κοπάδια που απομένουν στην Αφρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Παρίσι επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκαν Γάλλοι και ανακοίνωσε ότι οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις προσφέρουν την υποστήριξή τους στον στρατό του Νίγηρα.

Παρούσα στον Νίγηρα από το 2010, όπου βοηθά κυρίως τους εκτοπισμένους εξαιτίας της σύρραξης στα τριεθνή σύνορα (Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας) και της κρίσης στη λίμνη Τσαντ, η ACTED έχει αναπτύξει περίπου 800 στελέχη της στη χώρα, διευκρίνισε δικηγόρος της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα, οι Αρχές του Νίγηρα είχαν αναφέρει πως τα θύματα της επίθεσης ήταν τουρίστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καταφύγιο για τις καμηλοπαρδάλεις απέχει περίπου 65 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση. Ωστόσο, η Γαλλία και άλλες χώρες έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα εναντίον των ταξιδιών σε τμήματα του Νίγηρα όπου δρουν η Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), οργάνωση που προέκυψε όταν η πρώτη διασπάστηκε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε αργά χθες βράδυ τη «φονική επίθεση» που με «θρασύδειλο» τρόπο στράφηκε εναντίον «εργαζομένων σε ανθρωπιστική οργάνωση» στον Νίγηρα και τόνισε πως θα διατεθούν από την κυβέρνησή του «όλα τα μέσα» για να «εξιχνιαστεί» η υπόθεση, εκφράζοντας παράλληλα συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά στα θύματα.

Ο Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον ομόλογό του τού Νίγηρα Μαχαμαντού Ισούφου, διαβεβαίωσε ότι η «αποφασιστικότητα» των δύο χωρών να «συνεχίσουν τον κοινό αγώνα τους εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων» που δρουν στο Σαχέλ παραμένει «ακέραιη», ανέφερε το Ελιζέ.

Η γαλλική προεδρία ενημέρωσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι συγκλήθηκε το συμβούλιο άμυνας της Γαλλίας και θα συνεδριάσει εκτάκτως το πρωί υπό τον Μακρόν μετά την επίθεση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης