Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ προκλήθηκαν και σοβαρές υλικές ζημιές σε κρατικά κτίρια όταν μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν στην πόλη Μπάμα, στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

«Καταμετρήσαμε τους νεκρούς και ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 60 νεκρούς (. . .), όμως ο απολογισμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος», δήλωσε ο Λάουαλ Τάνκο, ο διοικητής της αστυνομίας της πολιτείας μετά τη χθεσινή επίθεση, ενώ πρόσθεσε ότι οι βομβαρδισμοί στους οποίους προχώρησε ο νιγηριανός στρατός σε αντίποινα προκάλεσαν «τεράστιες» απώλειες στις τάξεις των ανταρτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μπάμα, μια πόλη με περίπου 300.000 κατοίκους, βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα από το Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, ιστορικού προπυργίου της Μπόκο Χαράμ.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι δράστες μπήκαν στην πόλη χθες Τετάρτη τα ξημερώματα με φορτηγάκια στα οποία είχαν τοποθετήσει βαρέα όπλα, έβαλαν φωτιά παντού και πέταξαν εκρηκτικά σε πολλά κτίρια, γεγονός που προκάλεσε τη φυγή των πολιτών στη ζούγκλα.

«Οι δράστες προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στα δημόσια κτίρια, πυρπολώντας την έδρα της τοπικής κυβέρνησης», καθώς και την οικία του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της επαρχίας, πρόσθεσε ο διοικητής της αστυνομίας της Μπόρνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απάντηση της πολεμικής αεροπορίας της Νιγηρίας είχε στόχο να καταστρέψει τις βάσεις των δραστών στο Μαϊντουγκούρι. «Δεν μπορώ να διευκρινίσω τον αριθμό των νεκρών μεταξύ των δραστών, όμως είναι τεράστιος», υπογράμμισε ο Τάνκο.

Ο επικεφαλής της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Αμπουμπακάρ Σεκάου είχε απειλήσει με βίντεό του την Τετάρτη ότι η Μπόκο Χαράμ θα εξαπολύσει επιθέσεις στην νότια Νιγηρία, όπου υπάρχουν πολλά κοιτάσματα πετρελαίου.

«Εσείς, οι ηγέτες του Δέλτα του Νίγηρα, θα δείτε σύντομα τα διυλιστήρια σας κατεστραμμένα», είπε σε αυτό το βίντεο διάρκειας 28 λεπτών.

Μέχρι στιγμής η Μπόκο Χαράμ δραστηριοποιείται στη βόρεια Νιγηρία, όπου ζουν κυρίως μουσουλμάνοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης