Επτά άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε ένα αγρόκτημα στην Πολιτεία Ανταμάουα, στη βορειοανατολική Νιγηρία, σε μια επίθεση που μοιάζει να διαπράχθηκε από μέλη της Μπόκο Χαράμ, μερικές ημέρες μετά τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων σε μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι που επίσης αποδόθηκε στην τζιχαντιστική οργάνωση, ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές.

Φορώντας στολές των υπηρεσιών ασφαλείας, οι ένοπλοι αιφνιδίασαν τα θύματά τους περί τις 04.00 ώρα Ελλάδας ενώ ακόμη κοιμούνταν, κοντά στο χωριό Σάμπον Γκάρι, στην περιοχή της Γκόμπι. Εκτέλεσαν τους άνδρες πυροβολώντας τους σχεδόν εξ επαφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του αγροκτήματος, τον Γιακούμπου Σαρκίν-Μπάκα, πρόεδρο της ένωσης κυνηγών της περιοχής, «μόνο ένας» από τους εργάτες γης κατάφερε να διαφύγει, ενώ τα θύματα βρέθηκαν με τα «χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη και τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι».

Οι άνδρες, μέλη της ένωσης κυνηγών, έκαναν συγκομιδή καλαμποκιού στα χωράφια κι αποφάσισαν να διανυκτερεύσουν για να συνεχίσουν τη δουλειά το πρωί, σύμφωνα με τον ίδιο. Ο μοναδικός επιζήσαντας αρχικά θεώρησε ότι οι δράστες ήταν αστυνομικοί.

Ο Οσμάν Ζακαρί, θείος ενός από τα θύματα, αντίθετα είπε πως πιστεύει πως η Μπόκο Χαράμ διέπραξε τη σφαγή, κρίνοντας ότι επρόκειτο για μια πράξη αντεκδίκησης, διότι οι άνδρες αυτοί είχαν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις του στρατού εναντίον των τζιχαντιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται ξεκάθαρα για δουλειά της Μπόκο Χαράμ, για μια αποστολή εκδίκησης» είπε ο Ζακαρί. «Κανένας δεν σκοτώνει επτά ανθρώπους με τόσο απάνθρωπο τρόπο εκτός από την Μπόκο Χαράμ» πρόσθεσε.

Τον Νοέμβριο του 2014, η Μπόκο Χαράμ είχε καταλάβει για ένα μικρό διάστημα την περιοχή Γκόμπι, πριν την εκδιώξουν δυνάμεις του στρατού με την υποστήριξη τοπικών κυνηγών. Οι τζιχαντιστές προσπάθησαν να ξαναπάρουν την πόλη δύο μήνες αργότερα, αλλά απωθήθηκαν και πάλι.

Η εξέγερση των τζιχαντιστών, που ξέσπασε το 2009, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει 2,6 εκατομμύρια άλλους.

Στην Πολιτεία Ανταμάουα επικρατούσε τους τελευταίους μήνες σχετική ηρεμία, αντίθετα με τη γειτονική Πολιτεία Μπόρνο, επίκεντρο της σύρραξης, όπου δεν έχει υπάρξει ανάπαυλα στις επιθέσεις.

Η προηγούμενη επίθεση βομβιστή-καμικάζι στην Γκόμπι είχε διαπραχθεί τον Ιανουάριο, όταν είχαν σκοτωθεί οκτώ άνθρωποι σε λαϊκή αγορά σιτηρών.

Όμως, πρόσφατα οι επιθέσεις των τζιχαντιστών ξανάρχισαν σε αυτήν την περιοχή, η οποία γειτονεύει με το Καμερούν και κατά μήκος της οποίας βρίσκονται τα όρη Μαντάρα, όπου υπάρχουν στρατόπεδα της Μπόκο Χαράμ.

Την Τρίτη τουλάχιστον 50 πιστοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής, όταν ένας καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί μέσα σε ένα τέμενος στη Μούμπι, περίπου 60 χιλιόμετρα από την Γκόμπι.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης