Κοινή ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τις «σκόπιμες πολιτικές παρεμβάσεις» στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στις προεδρικές εκλογές στη Νιγηρία εξέδωσαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο ομόλογός του από το Ηνωμένο Βασίλειο, Φίλιπ Χάμοντ, καθώς εντός της ημέρας αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Αφού χαιρέτισαν το γεγονός ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε ήρεμο κλίμα, οι κ.κ. Κέρι και Χάμοντ επεσήμαναν ότι «προς το παρόν δεν έχει παρατηρηθεί συστηματική χειραγώγηση της διαδικασίας», όμως «υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων ίσως υπόκειται σε σκόπιμες πολιτικές παρεμβάσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε απόπειρα νοθείας στη Νιγηρία «θα αντίκειται στο γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας της Αμπούτζα την οποία υπέγραψαν οι δύο βασικές πλευρές», σημείωσαν οι δύο άνδρες.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, ο επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών των εκλογών από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαντιάγο Φίσας είπε ότι «η συγκέντρωση των ψήφων είναι το πιο κρίσιμο πρόβλημα» και διαβεβαίωσε ότι οι παρατηρητές «εποπτεύουν» τη διαδικασία.

Η εκλογική επιτροπή της Νιγηρίας απέρριψε χαρακτηρίζοντας «χωρίς βάση» τους φόβους τους οποίους εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης