Οριζόντια καρατόμηση στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014, 14:13
Οριζόντια καρατόμηση στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας
Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν, απέπεμψε την ανώτατη ηγεσία όλων των σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, Ριούμπεν Αμπάτι.

Για την οριζόντια αυτή καρατόμηση δεν δόθηκε συγκεκριμένη αιτιολόγηση, ωστόσο η κίνηση έρχεται εν μέσω έντονων ανησυχιών για την αποτυχία του στρατού της Νιγηρίας να δώσει τέλος στην ισλαμιστική εξέγερση στο βορρά της χώρας. Ο Αμπάτι δήλωσε ότι ο πτέραρχος, Άλεξ Μπαντέχ, αντικαθιστά τον ναύαρχο, Όλα Ιμπραχίμ, ως νέος αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων.

Η ισλαμιστική οργάνωση «Μπόκο Χαράμ» έχει εξαπολύσει μια τετράχρονη ισλαμιστική εξέγερση στη βόρεια Νιγηρία. Ο Γκούντλακ είχε επιβάλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε τρεις επαρχίες της χώρας τον Μάιο του 2013, δίνοντας στο στρατό ευρείες εξουσίες ώστε να καταστείλει τους ισλαμιστές.

Ωστόσο, η Μπόκο Χαράμ έχει συνεχίσει την εκστρατεία βίαιων ενεργειών της – μεταξύ άλλων με την επίθεση σε στρατόπεδα του νιγηριανού στρατού.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υπολογίσει ότι εξαιτίας της ισλαμιστικής εξέγερσης έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 1.200 άνθρωποι, από την ημέρα κατά την οποία κηρύχθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διορισμοί έχουν άμεση ισχύ.

Ο Τζόναθαν αντικατέστησε επίσης τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού αντιστράτηγο, Αζουμπίκε Ιχετζιρίκα, με τον υποστράτηγο, Τόμπιαχ Μίνιμαχ, καθώς και τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων ναυτικού και αεροπορίας.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014, 14:34