Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα και πλέον τραυματίστηκαν χθες Πέμπτη όταν ρουκέτες που πιστεύεται ότι εκτόξευσαν τζιχαντιστές έπληξαν συνοικίες γύρω από την περιοχή όπου βρίσκεται αεροδρόμιο στη βορειοανατολική Νιγηρία, την ημέρα της επίσκεψης του προέδρου Μουχαμαντού Μπουχάρι, ανέφεραν κάτοικοι κι ένα στέλεχος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.

Περί τις 12:00 (ώρα Ελλάδας), τουλάχιστον πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από άγνωστη τοποθεσία εναντίον της Μαϊντουγκούρι, μεγαλούπολης και πρωτεύουσας της πολιτείας Μπόρνο, που αποτελεί επίκεντρο της εξέγερσης τζιχαντιστών εδώ και δώδεκα χρόνια. Η πόλη ετοιμαζόταν για την επίσημη επίσκεψη του προέδρου Μπουχάρι, που έφθασε επιτόπου περί τις 14:00.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάτοικοι επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση στο Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), οργάνωση η δράση της οποίας αιματοκυλίζει την περιοχή.

«Διακομίσαμε τέσσερα πτώματα σε νοσοκομείο από σπίτι που χτυπήθηκε από μια από τις ρουκέτες», είπε – υπό τον όρο να μην κατονομαστεί – αξιωματούχος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών.

Πάνω από δέκα άνθρωποι «τραυματίστηκαν στα τρία σημεία που χτυπήθηκαν» στις επιθέσεις, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έπεσαν πέντε ρουκέτες στην πόλη το πρωί αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να δώσουμε στοιχεία για τις καταστροφές και τις απώλειες», είπε ο Όμαρ Άρι, μέλος αντιτζιχαντιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον Αμπαγκάνα Αχμάντ, αυτόπτη μάρτυρα, μια από τις ρουκέτες χτύπησε σπίτι στη συνοικία Γκομάρι, κοντά στο αεροδρόμιο όπου αναμενόταν ο αρχηγός του κράτους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια γυναίκα και τα τρία παιδιά της.

Ο Χουσέινι Γκάρμπα, κάτοικος της Ατζιλάρι Κρος, άλλης συνοικίας της πόλης, μερικά χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο, είπε πως μόλις είχε φύγει για να πάει στη δουλειά όταν άκουσε ισχυρή έκρηξη. Επέστρεψε αμέσως στο σπίτι του, όπου βρήκε τη 18χρονη κόρη του νεκρή και το κτήριο κατεστραμμένο.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας και αξιωματούχοι δεν είχαν κανένα σχόλιο να κάνουν άμεσα για την επίθεση.

Ο Μπουχάρι αναμενόταν στη Μαϊντουγκούρι για να εγκαινιάσει διάφορα έργα, ανάμεσά τους ανισόπεδο κόμβο και κέντρο εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο της πόλης. Δεν έκανε κανένα σχόλιο δημόσια για την επίθεση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

Η οργάνωση ΙΚΔΑ και η αντίπαλή της Μπόκο Χαράμ – από τη δεύτερη αποσχίστηκαν οι τζιχαντιστές που ίδρυσαν την πρώτη – έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα φονικές επιθέσεις, ιδίως με ρουκέτες, εναντίον της Μαϊντουγκούρι κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους κι έχει ξεριζώσει κάπου δύο εκατομμύρια άλλους.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, τζιχαντιστές εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον της πόλης, που χτύπησαν δύο σπίτια, αλλά χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Τον Φεβρουάριο, τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου σαράντα τραυματίστηκαν σε επίθεση με ρουκέτες εναντίον της Μαϊντουγκούρι καθώς ξημέρωνε. Η επίθεση αποδόθηκε στο ΙΚΔΑ.

Η τζιχαντιστική οργάνωση αυτή εδραιώνει τον έλεγχό της στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας μετά τον θάνατο του ηγέτη της Μπόκο Χαράμ τον Μάιο, κατά τη διάρκεια μαχών ανάμεσά τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης