Νιγηρία: Περίπου 20 στρατιωτικοί νεκροί σε επίθεση τζιχαντιστών

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020, 09:39
Νιγηρία: Περίπου 20 στρατιωτικοί νεκροί σε επίθεση τζιχαντιστών

Περίπου 20 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και σχεδόν 1.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν σε επίθεση τζιχαντιστών σε πόλη της βορειοανατολικής Νιγηρίας, δήλωσαν κάτοικοι και μια πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τζιχαντιστές μπήκαν στη Μονγκούνο με οχήματα και φορώντας στολές, ώστε να μοιάζουν με μονάδα του στρατού, πριν εξαπολύσουν επίθεση εναντίον των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και καταστρέψουν 750 σπίτια.

Σύμφωνα με έναν κάτοικο, οι συμπολίτες του τράπηκαν σε φυγή και κρύφτηκαν σε περιοχές με βλάστηση για να γλυτώσουν. Ο κάτοικος αυτός, ο Γκουμάτι Σάντου, πρόσθεσε ότι τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από αδέσποτα πυρά.

Εκπρόσωπος του στρατού αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση στη Μονγκούνο, πόλη που βρίσκεται περίπου 135 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο, τη Μαϊντουγκούρι. Στη βορειοανατολική Νιγηρία δρουν τόσο η Μπόκο Χαράμ όσο και μια φράξιά της που έχει αποσχιστεί κι έχει μετονομαστεί σε Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ).

Πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας έδωσε πολύ χαμηλότερο απολογισμό στο Γαλλικό Πρακτορείο, κάνοντας λόγο για 11 νεκρούς, οκτώ εσωτερικά εκτοπισμένους και τρεις στρατιωτικούς, σε επίθεση τζιχαντιστών εναντίον καταυλισμού.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η εξέγερση των τζιχαντιστών και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 36.000 ανθρώπους, ενώ περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τα τελευταία 10 χρόνια. Η σύρραξη έχει εξαπλωθεί στις γειτονικές χώρες, στον Νίγηρα, στο Τσαντ και στο Καμερούν.

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020, 10:19