Νιγηρία: Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι κατέφυγαν στο Τσαντ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015, 02:21
Νιγηρία: Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι κατέφυγαν στο Τσαντ
Συνολικά 11.320 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας και να βρουν καταφύγιο στο γειτονικό Τσαντ εξαιτίας των επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Στις 3 Ιανουαρίου ισλαμιστές μαχητές της Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν στην πόλη Μπάγκα, μεγάλο εμπορικό σταυροδρόμι που βρίσκεται στη βορειοανατολική Νιγηρία. Βαριά οπλισμένοι, πολλοί μαχητές της οργάνωσης κατέλαβαν την πόλη και μια σημαντική στρατιωτική βάση που βρίσκεται εκεί. Τις επόμενες ημέρες ολόκληρη η πόλη ισοπεδώθηκε, όπως και περίπου 15 γειτονικά χωριά. Οι πληροφορίες για την κατάληψη της Μπάγκα, που γίνονται γνωστές σιγά-σιγά, εγείρουν φόβους ότι πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση της Μπόκο Χαράμ από την έναρξη της δράσης της στη Νιγηρία το 2009.

Περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή γύρω από τη Μπάγκα, σύμφωνα με την UNHCR. Από αυτούς, οι 11.320 έχουν φτάσει στο γειτονικό Τσαντ, εκ των οποίων το 60% είναι γυναίκες και κορίτσια, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της υπηρεσίας Ραβίνα Σαμντασάνι. «Μοιάζει βέβαιο ότι διαπράχθηκαν μαζικές σφαγές» είπε η Σαμντασάνι, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν διαθέτει λεπτομέρειες, καθώς δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στην περιοχή. «Περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί σ’ ένα νησί της λίμνης Τσαντ και η UNHCR προσπαθεί να τους απομακρύνει από εκεί» πρόσθεσε.

Από την έναρξη των επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ, το 2009, περίπου 135.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη βορειοανατολική Νιγηρία προς τις γειτονικές χώρες, με την κατάστασή τους να γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής, σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Παράλληλα τουλάχιστον 850.000 είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015, 02:28