Πυρκαγιές, ταραχές, σποραδικά πυρά: η κατάσταση παρέμενε εξαιρετικά τεταμένη χθες Τετάρτη στο Λάγος, μία ημέρα μετά τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων, που προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σταθμό διοδίων στο Λέκι, μια συνοικία στο νότιο Λάγος, όπου ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των χιλιάδων διαδηλωτών περίπου στις 19:00 της Τρίτης, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Αλάουσα, μια συνοικία στο κέντρο του Λάγος, όπου οργανώθηκε άλλη ειρηνική συγκέντρωση, τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και ένας ακόμα τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, επισήμανε η ΜΚΟ.

Ο σταθμός διοδίων στο Λέκι ήταν στο επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας, το οποίο συγκλονίζει επί σχεδόν δύο εβδομάδες τη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής και την πολυπληθέστερη χώρα της ηπείρου.

Χιλιάδες νέοι διαδηλώνουν κατά της αστυνομικής βίας αλλά και της κυβέρνησης την οποία κατηγορούν για κακή διαχείριση,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 30 άνθρωποι, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί, έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις.

«Οι στρατιώτες ήθελαν να σκοτώσουν»

Στο Λάγος έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 16:00 το απόγευμα, όμως χιλιάδες άνθρωποι την αψηφούν. Κυρίως στο Λέκι, όπου οι συγκεντρώσεις είναι ειρηνικές.

«Δεν έχουμε όπλα, δεν έχουμε καν ξύλα, το μόνο που κρατάμε είναι σημαίες της Νιγηρίας» διηγείται ένας διαδηλωτής που ήταν παρών την Τρίτη στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς.

«Οι στρατιώτες είχαν ξεκάθαρα έναν σκοπό: να σκοτώσουν χωρίς να ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις» κατήγγειλε ο Οσάι Όζγκο, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νιγηρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ καταδίκασαν τα βίαια επεισόδια, με την ΕΕ να κρίνει «κρίσιμο να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για αυτές τις παραβιάσεις» και τον ΟΗΕ να ζητά «να τερματιστούν η βία και οι καταχρήσεις των αστυνομικών στη Νιγηρία».

«Μοιάζει ξεκάθαρο ότι οι νιγηριανές δυνάμεις έκαναν χρήση υπερβολικής βίας, πυροβολώντας και σκοτώνοντας με πραγματικά πυρά» δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ αρμόδια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ καταδίκασε «έντονα τα βίαια επεισόδια» της Τρίτης στο Λάγος και ζήτησε να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Στην ανακοίνωσή του που εκδόθηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ο Μούσα Φάκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διάλυση της ειδικής μονάδας SARS της αστυνομίας, η δράση της οποίας αποτέλεσε την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας στη Νιγηρία.

Αφού διαβεβαίωσε ότι η επίθεση στο Λέκι δεν προκάλεσε τον θάνατο κανένα διαδηλωτή, ο κυβερνήτης της πολιτείας Λάγος έκανε λόγο για τον θάνατο μετά τη διακομιδή του σε νοσοκομείο ενός ατόμου «εξαιτίας τραύματος στο κεφάλι», χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για διαδηλωτή. Σύμφωνα με τον ίδιο, 25 διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Ο στρατός της Νιγηρίας αρνείται ότι ευθύνεται για το περιστατικό, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για «ψευδείς ειδήσεις».

Χθες Τετάρτη το Λάγος, μια πόλη 20 εκατομμυρίων κατοίκων, ήταν σχεδόν άδειο, καθώς επιβλήθηκε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όμως σε κάποιες συνοικίες ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και νεαρών που δεν σεβάστηκαν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Πυροβολισμοί ακούστηκαν από πολλές συνοικίες της πόλης, με αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν διαδηλωτές.

Ένας 24χρονος άνδρας πέθανε στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο, το οποίο είχε εγκλωβιστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας λόγω των ταραχών, έγραψαν στο Twitter δύο προσωπικότητες του κινήματος, οι οποίοι συντονίζουν την αποστολή βοήθειας στους διαδηλωτές, ο Μόε Όντελε και ο Φεγικέμι Αμπούντου.

Επίσης πυρπολήθηκαν τα γραφεία τηλεοπτικού δικτύου που είναι γνωστό για τις σχέσεις του με έναν πολιτικό, όπως και μια μεγάλη στάση λεωφορείου και πολλά άλλα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια.

«Παραιτήσου!»

Σε ανακοίνωσή του χθες Τετάρτη το πρωί ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι υπενθύμισε τη δέσμευσή του «να κάνει μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία», ενώ απηύθυνε εκ νέου έκκληση «για ηρεμία», χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στα επεισόδια στο Λέκι.

Πολλές φωνές στη Νιγηρία ζητούν την παραίτησή του: «Μπουχάρι είσαι αποτυχία! Γέρος και ανίκανος (…) Παραιτήσου!» έγραψε στο Twitter ο σταρ της νιγηριανής μουσικής Wizkid.

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης η κινητοποίησε είναι μεγάλη κατά της αστυνομικής βίας, με περισσότερα από 4 εκατομμύρια tweets το τελευταίο 24ωρο τα οποία καταγγέλλουν τη #LekkiMassacre (Σφαγή στο Λέκι), σύμφωνα με τον παναφρικανικό οργανισμό ανάλυσης ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης Afriques Connectees.

Πολλές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν εξάλλου προς τιμή των θυμάτων στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, την Άκρα της Γκάνας ή ακόμα και στο Λονδίνο, όπου ζει μεγάλη κοινότητα Νιγηριανών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης