Οι μαχητές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ εξανάγκασαν περισσότερους από 26.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη βορειοανατολική πόλη Μπάμα εν μέσω σφοδρών μαχών, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς οι ισλαμιστές μοιάζουν να δίνουν πλέον μεγαλύτερη έμφαση στην κατάληψη -και τη διατήρηση- εδαφών.

Η κυβέρνηση της πολιτείας Μπόρνο, όπου βρίσκεται η Μπάμα, ανέφερε ότι εξακολουθεί να ελέγχει την πόλη, παρότι πηγές στην περιοχή είχαν δηλώσει νωρίτερα πως η Μπόκο Χαράμ, η οποία εξαπέλυσε επίθεση τη Δευτέρα, κατέλαβε μεγάλο μέρος της Μπάμα έως την Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν μέσω των συνεχιζόμενων μαχών, οι αντάρτες κατάφεραν μια νίκη καταλαμβάνοντας τη μικρότερη πόλη Μπάρα, νοτιοδυτικά, ανάμεσα στη Μαϊντουγκούρι και την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Αμπούτζα, χωρίς να ρίξουν ούτε σφαίρα.

Οι ενέργειες της Μπόκο Χαράμ μοιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες να έχουν αλλάξει σκοπό, από την πρόκληση χάους στην κατάληψη εδαφών. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ίσως αυτό οφείλεται στο ότι η οργάνωση εμπνέεται από το παράδειγμα του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ανακήρυξε την εγκαθίδρυση «χαλιφάτου» στη Συρία και στο Ιράκ.

Η Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (NEMA) στην πολιτεία Μπόρνο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει καταγράψει 26.391 εκτοπισμένους από την Μπάμα και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Αμπντουλκαντίρ Ιμπραχίμ, «ο αριθμός τους μεγαλώνει κάθε ώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας ή έχουν αναγκαστεί να γίνουν πρόσφυγες εξαιτίας της σύγκρουσης των κυβερνητικών δυνάμεων με τους αντάρτες της Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σύμφωνα με τις Αρχές της Νιγηρίας, από το 2009, όταν άρχισε το αντάρτικο της Μπόκο Χαράμ, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 10.000 άτομα.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης