Η κυβέρνηση της Νικαράγουας ανακοίνωσε την Τετάρτη [τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας] ότι θα προχωρήσει μέσα σε διάστημα ενενήντα ημερών στην αποφυλάκιση όλων των αντιπάλων της που έχουν συλληφθεί, προκειμένου να αρχίσει εκ νέου ο διάλογος με την αντιπολίτευση, ο οποίος έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο εδώ και αρκετές ημέρες.

«Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έφθασε μια αναγγελία της κυβέρνησης που κάνει λόγο περί απελευθέρωσης μέσα σε 90 ημέρες όλων των συλληφθέντων στο πλαίσιο των διαδηλώσεων» εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ο Λουίς Άνχελ Ροσαντίγια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επρόκειτο για όρο των αντιπάλων του Ορτέγα για να επιστρέψουν στις συνομιλίες.

Προς το παρόν, ο αριθμός των φυλακισμένων που θα αφεθούν ελεύθεροι δεν έχει διευκρινιστεί.

«Δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση» με την κυβέρνηση, δήλωνε την Τρίτη η Ασαλέα Σολίς, μέλος της αντιπροσωπείας της Συμμαχίας Πολιτών για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία (ACJD), πλατφόρμας της αντιπολίτευσης που διέκοψε τη Δευτέρα τη συμμετοχή της στις συνομιλίες, οι οποίες ξανάρχισαν την 27η Φεβρουαρίου, έπειτα από μήνες διακοπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ιδίως τη βίαιη καταστολή το Σάββατο στη Μανάγκουα των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν την αποφυλάκιση των «πολιτικών κρατούμενων», καθώς και τη βία εναντίον δημοσιογράφων που πήγαν να καλύψουν την κινητοποίηση. Περίπου εκατό διαδηλωτές προσήχθησαν και κρατήθηκαν για κάποιες ώρες, αφού διαλύθηκαν βίαια από μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας που αναπτύχθηκαν στην πρωτεύουσα.

Σχεδόν 700 αντιπολιτευόμενοι βρίσκονται πάντα στις φυλακές, σύμφωνα με την ACJD, η οποία απαιτεί επίσης να ανακτήσουν πλήρως την ελευθερία τους άλλοι 150, που έχουν βγει από τις φυλακές μετά την έναρξη των συνομιλιών μεν αλλά τους έχει επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός.

Η Νικαράγουα βιώνει τη χειρότερη πολιτική κρίση της μετά τον εμφύλιο πόλεμο εδώ και ένδεκα μήνες, αφότου ξέσπασαν διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Ντανιέλ Ορτέγα, 73 ετών, που εξελέγη εκ νέου πρόεδρος το 2007.

Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης διατείνονται ότι ο άλλοτε ηγέτης των σαντινιστών ανταρτών έχει επιβάλει δικτατορία κι απαιτούν να αποχωρήσει από την εξουσία, όπως και η αντιπρόεδρος, η σύζυγός του Ροσάριο Μουρίγιο. Ο Ορτέγα καταγγέλλει από την πλευρά του μια απόπειρα πραξικοπήματος με την υποστήριξη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των ΗΠΑ.

Στην κρίση έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 325 άνθρωποι, σύμφωνα με ΜΚΟ, ενώ η οικονομία της Νικαράγουας έχει βυθιστεί σε ύφεση.

Πηγές: ΑΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης