Νικαράγουα: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 54 τραυματίστηκαν σε επεισόδια στη Λεόν

Νικαράγουα: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 54 τραυματίστηκαν σε επεισόδια στη Λεόν
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 54 τραυματίστηκαν την Τετάρτη στη Νικαράγουα σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές της κυβέρνησης του Ντανιέλ Ορτέγα, μία ημέρα μετά την αναστολή του διαλόγου με σκοπό την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση, έγινε γνωστό την Πέμπτη από τον Ερυθρό Σταυρό και οικείους των θυμάτων.

Από την έναρξη του κύματος των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, τη 18η Απριλίου, αφορμή των οποίων στάθηκε αρχικά το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος--το οποίο έκτοτε εγκαταλείφθηκε--πριν μετατραπούν σε κίνημα εναντίον του προέδρου και της έλλειψης ελευθεριών, 76 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 800 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο απολογισμός αυτός δεν συμπεριλαμβάνει τα θύματα των επεισοδίων που ξέσπασαν στη Λεόν, μια πόλη 90 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, την Τετάρτη.

Ο Μανουέλ Τσέβες, 31 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρα, όταν υποστηρικτές της κυβέρνησης προσπάθησαν να απωθήσουν φοιτητές και κατοίκους που είχαν στήσει οδόφραγμα στον κεντρικό δρόμο της πόλης, είπε μια θεία του, η Χούστα Ραμίρες.

Ο Τσέβες «χτυπήθηκε από σφαίρα ενός (τουφεκιού εφόδου) AK», ανέφερε.

Ο Λουίς Δίας, φιλοκυβερνητικός ακτιβιστής, επίσης σκοτώθηκε, καθώς χτυπήθηκε από έναν αυτοσχέδιο όλμο, δήλωσε στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού.

Οι συγκρούσεις των δύο στρατόπεδων διήρκεσαν πέντε ώρες και σε αυτές τραυματίστηκαν 54 άνθρωποι, εκ των οποίων 10 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, καθώς χτυπήθηκαν από σφαίρες, βλήματα από καουτσούκ και αυτοσχέδιους όλμους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επεισόδια αναφέρθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις της Νικαράγουας μεταξύ διαδηλωτών, αστυνομικών και συμπαθούντων της κυβέρνησης.

Η Επισκοπική Σύνοδος της Νικαράγουας (CEN) ανέστειλε την Τετάρτη τον εθνικό διάλογο με στόχο να τερματιστεί η πολιτική κρίση, που δεν οδήγησε σε συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντιπάλους τους για τον «εκδημοκρατισμό» της χώρας.

Η κυβέρνηση του Ορτέγα, άλλοτε ηγέτη της επανάστασης των Σαντινίστας, που βρισκόταν στην εξουσία από το 1979 έως το 1990 και επανεξελέγη πρόεδρος το 2007, αρνείται να συζητήσει καν το αίτημα της αντιπολίτευσης να διεξαχθούν εφέτος πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018, 09:00