Η Ιερά σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Νικαράγουας ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι έλαβε απάντηση από τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα στις προτάσεις που του είχε υποβάλει για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και πρότεινε η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση να επαναλάβουν την Παρασκευή τον διάλογο για να εξευρεθεί λύση στην πολιτική κρίση και να τερματιστούν τα βίαια επεισόδια στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 150 άνθρωποι.

«Συγκαλούμε την ολομέλεια του εθνικού διαλόγου την Παρασκευή 15η Ιουλίου», αναφέρει ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, η οποία είχε προτείνει στον Ορτέγα, τον άλλοτε ηγέτη των ανταρτών Σαντινίστας, ένα σχέδιο «εκδημοκρατισμού» της Νικαράγουας, ενώ διευκρινίζει ότι η απάντηση του προέδρου θα παρουσιαστεί αύριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ οι πολίτες ετοιμάζονται για την 24ωρη γενική απεργία στην οποία έχει καλέσει η αντιπολίτευση, με πολλούς να προμηθεύονται τρόφιμα ενόψει της κινητοποίησης που αναμένεται να παραλύσει τη χώρα σήμερα Πέμπτη.

Η Συμμαχία Πολιτών για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία στη Νικαράγουα, μια οργάνωση-ομπρέλα στην οποία συμμετέχουν φοιτητικές παρατάξεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκπρόσωποι επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και εκπρόσωποι του αγροδιατροφικού κλάδου, προκήρυξε την εθνική απεργία έπειτα από εκείνη στην πόλη Λεόν την Τρίτη.

Η συμμαχία αυτή απαιτεί ο πρόεδρος Ορτέγα να «σταματήσει την καταστολή» εναντίον των διαδηλωτών και να ξαναρχίσει τον διάλογο στον οποίο μεσολαβεί η καθολική εκκλησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διάλογος είχε ανασταλεί όταν η κυβέρνηση αρνήθηκε να συμπεριλάβει την αξίωση της αντιπολίτευσης για την παραίτηση του Ορτέγα και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην ημερήσια διάταξη.

Η Νικαράγουα παραμένει σε έκρυθμη κατάσταση από τη 18η Απριλίου, όταν άρχισαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με αφορμή ένα σχέδιο αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος που εγκαταλείφθηκε εντός ημερών. Η κινητοποίηση πήρε όμως γρήγορα χαρακτήρα εξέγερσης εναντίον του Ορτέγα.

Η προκήρυξη της απεργίας ακολούθησε τους θανάτους πέντε ανθρώπων την Τρίτη. Δύο πολίτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές κοντά στη Μανάγκουα, ένας άνδρας σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών και άλλο ένα πτώμα βρέθηκε στη Χινοτέγα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ ένας αγρότης έπεσε νεκρός από σφαίρες στη Σιούνα, στα βορειοανατολικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης