Η κυβέρνηση της Νικαράγουας επανέλαβε χθες Παρασκευή τη δέσμευσή της να αποφυλακίσει όλους όσοι συνελήφθησαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, ωστόσο οι Αρχές συνεχίζουν να διαφωνούν με την αντιπολίτευση για το πόσοι είναι οι κρατούμενοι.

Στο πλαίσιο του λεγόμενου εθνικού διαλόγου για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που μαίνεται στη χώρα της κεντρικής Αμερικής τους τελευταίους 11 μήνες και πλέον, αφότου ξέσπασαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα μέσα του Απριλίου του 2018, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση γνωστοποίησαν με κοινή ανακοίνωσή τους ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) θα συμμετάσχει στη διαδικασία της αποφυλάκισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι στις φυλακές βρίσκονται περίπου 260 άνθρωποι που είχαν συλληφθεί στις διαδηλώσεις, ενώ η αντιπολίτευση μιλά για περίπου 650.

Το παράρτημα της ΔΕΕΣ που είναι αρμόδιο για το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική επιβεβαίωσε ότι έχει κάθε πρόθεση να «διευκολύνει τη διαδικασία της απελευθέρωσης» των «προσώπων που στερήθηκαν την ελευθερία τους» μετά τις κινητοποιήσεις, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ορτέγα και της Συμμαχίας Πολιτών για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία (ACJD), πλατφόρμας που εκπροσωπεί την αντιπολίτευση.

Στο κείμενο διευκρινίζεται ότι θα σταλεί στη ΔΕΕΣ ένας κατάλογος με τα ονόματα των κρατουμένων. Η ημερομηνία της αποφυλάκισής τους μένει να οριστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμμετέχουν από την 27η Φεβρουαρίου σε μια διαδικασία διαλόγου με σκοπό η Νικαράγουα να βγει από τη χειρότερη πολιτική κρίση μετά τον εμφύλιο πόλεμο, στην οποία βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 325 άνθρωποι και πήραν τον δρόμο προς την εξορία άλλοι περίπου 50.000.

Ο πρόεδρος Ορτέγα, άλλοτε ηγέτης των σαντινιστών ανταρτών, 73 ετών, που ξαναπήρε την εξουσία το 2007, και οι αντίπαλοί του συμφώνησαν να προσπαθήσουν ξανά να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία, έπειτα από μήνες διακοπής του διαλόγουΤην 21η Μαρτίου, η κυβέρνηση ανήγγειλε πως θα αφήσει ελεύθερους όλους τους αντιπάλους της που βρίσκονται στις φυλακές μέσα σε 90 ημέρες. Ως σήμερα, δεν έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος που θα προχωρήσει η διαδικασία, ούτε έχει υπογραφτεί το «πρωτόκολλο εγγυήσεων ασφαλείας» που θα τη συνοδεύει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης