Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προέτρεψαν χθες Παρασκευή την κυβέρνηση του προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα να αποφυλακίσει 566 πρόσωπα που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει πολιτικούς κρατούμενους, μετά την αποφυλάκιση μιας πρώτης ομάδας ανθρώπων που είχαν συλληφθεί στην κορύφωση της πολιτικής κρίσης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία συνεχίζει να σιγοκαίει.

Πριν ξαναρχίσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση, την Τετάρτη, η κυβέρνηση προχώρησε στην αποφυλάκιση 100 προσώπων που είχαν συλληφθεί διότι πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον περασμένο Απρίλιο και μεταμορφώθηκαν πολύ γρήγορα σε εξέγερση εναντίον του Ορτέγα. Η κρίση έκτοτε στη Νικαράγουα χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη και αιματηρότερη από το τέλος του 11ετούς εμφυλίου στην κεντροαμερικανική χώρα, που τερματίστηκε το 1990.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότεροι από 320 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αντιπαράθεση των δυνάμεων ασφαλείας και φιλοκυβερνητικών ένοπλων ομάδων με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Αφορμή για την έναρξη των κινητοποιήσεων ήταν μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού βασισμένη σε εισηγήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εικοσιτετράωρα αργότερα μπήκε στο συρτάρι από τον Ορτέγα, αλλά αφού ήδη οι κινητοποιήσεις είχαν μετατραπεί σε εξέγερση εναντίον της κυβέρνησής του.

Η κυβέρνηση, αφού συνέτριψε τους διαδηλωτές και απομάκρυνε τα οδοφράγματα, άρχισε να καταδιώκει τους ηγέτες των διαδηλώσεων, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες ανθρώπους, σε βάρος πολλών εκ των οποίων ασκήθηκαν διώξεις για «τρομοκρατία». Παράλληλα, τουλάχιστον 30.000 πολίτες της Νικαράγουας εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, συχνά ζητώντας άσυλο σε άλλα κράτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνομιλίες με σκοπό να τερματιστεί η κρίση είχαν αρχίσει τον Μάιο, αλλά πολύ γρήγορα κατέρρευσαν, καθώς οι διαδηλωτές απαιτούσαν πρόωρες εκλογές, ο Ορτέγα απέρριπτε το ενδεχόμενο και η βία συνεχιζόταν.

Δεν ανακοινώθηκε καμία συμφωνία έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών, κεκλεισμένων των θυρών, σε ένα προάστιο της Μανάγκουας. Η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε τη μεσολάβηση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ούτε του ΟΗΕ, ανέφεραν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι συνομιλίες αναβλήθηκαν ως τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, δεν έχουν αποφυλακιστεί οι σημαντικότεροι ηγέτες των διαδηλωτών, ανάμεσά τους οι δημοσιογράφοι Μιγκέλ Μόρα και Λουσία Πινέδα, που κατηγορούνται για τρομοκρατία. Τον Δεκέμβριο, ένας ηγέτης των αγροτών, ο Μεδάρδο Μαϊρένα, καταδικάστηκε να εκτίσει 216 χρόνια κάθειρξη για τρομοκρατία, φόνο και συμμετοχή σε συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος.

Η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος μιας αντιπροσωπείας της Ε.Ε, στη Νικαράγουα, δήλωσε πως οι Βρυξέλλες «ελπίζουν ότι όλοι οι κρατούμενοι που συνελήφθησαν παράνομα θα αφεθούν ελεύθεροι. Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδίως της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του συναθροίζεσθαι, είναι θεμελιώδης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Οι αντίπαλοι του Ορτέγα, άλλοτε ηγέτη των σαντινιστών ανταρτών που επέστρεψε στην εξουσία το 2007, κατηγορούν τον πρόεδρο και τη σύζυγο και αντιπρόεδρό του Ροσάριο Μουρίγιο ότι συγκεντρώνουν ολοένα περισσότερες εξουσίες στα χέρια τους κι αυτά του στενού τους κύκλου στη Νικαράγουα, μια από τις φτωχότερες χώρες του δυτικού ημισφαιρίου.

Ο Ορτέγα αρνείται πως οι έγκλειστοι είναι πολιτικοί κρατούμενοι. Η κυβέρνησή του λέει πως οι διαδηλώσεις εντάσσονταν σε μια απόπειρα πραξικοπήματος, διαβεβαιώνει ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και όσοι βρίσκονται πίσω από τα σίδερα διέπραξαν εγκλήματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης