Σε κατ’ οίκον περιορισμό έχει τεθεί από την Τρίτη μια πρώην «βασίλισσα της ομορφιάς» στη Νικαράγουα, η οποία επρόκειτο να θέσει υποψηφιότητα με το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Συμμαχίας των Πολιτών για την Ελευθερία (CxL) διεκδικώντας την αντιπροεδρία, στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Το κόμμα ανέφερε ότι η Μπερενίσε Κεσάδα, η οποία ανακηρύχθηκε «Μις Νικαράγουα» το 2017, συνελήφθη και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό αργά το βράδυ της Τρίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί μήνες, η κυβέρνηση του προέδρου Μανουέλ Ορτέγκα συλλαμβάνει πολιτικούς αντιπάλους και πιθανούς υποψηφίους για την προεδρία, ενόψει των εκλογών στις οποίες ο πρώην μαρξιστής αντάρτης θα διεκδικήσει μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία.

Σύμφωνα με το κόμμα της, η Κεσάδα δεν έχει πρόσβαση σε τηλέφωνο, της απαγορεύτηκε να φύγει από τη χώρα και να διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα. «Ζητάμε να απελευθερωθεί και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά της», ανέφερε στο Twitter το CxL.

Την Δευτέρα, το κόμμα υπέβαλε την υποψηφιότητα της Κεσάδα για την αντιπροεδρία. Ο υποψήφιός του για την προεδρία είναι ο Όσκαρ Σομπαλβάρο, ένας επιχειρηματίας και πρώην διοικητής των ανταρτών Κόντρας που, με τη στήριξη των ΗΠΑ, πολέμησαν την κυβέρνηση των Σαντινίστας του Ορτέγκα τη δεκαετία του 1980.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές της Νικαράγουας δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι η Κεσάδα τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Confidencial έγραψε την Τρίτη ότι εναντίον της πρώην Μις Νικαράγουα έγινε μια καταγγελία για «έγκλημα τρομοκρατίας» με αφορμή δηλώσεις της για την καταστολή των ελευθεριών στη χώρα.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις σε μέλη της οικογένειας του Ορτέγκα, μεταξύ των οποίων είναι και η σύζυγος και αντιπρόεδρος Ροσάριο Μουρίγιο, καθώς και σε βάρος κυβερνητικών αξιωματούχων. Προειδοποίησαν επίσης ότι οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου δεν μπορεί να είναι ελεύθερες, αν οι περισσότεροι πολιτικοί αντίπαλοι του απερχόμενου προέδρου βρίσκονται στη φυλακή.

Τους τελευταίους μήνες πολλοί επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί έφυγαν στο εξωτερικό, φοβούμενοι ότι επρόκειτο να συλληφθούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης