Η νικαραγουανή αστυνομία συνέλαβε χθες Σάββατο τον γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας La Prensa, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχε κάνει έφοδο στα γραφεία της και είχε κατηγορήσει το μέσο ενημέρωσης, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση στον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα, για τελωνειακή απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία διευκρίνισε ότι συνελήφθη ο Χουάν Όλμαν Τσαμόρο, στον οποίο αναμένεται να ασκηθεί ποινική δίωξη για τελωνειακή απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και διάφορα άλλα αδικήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύλληψη ακολουθεί αυτές δεκάδων ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης, τρεις μήνες προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Νικαράγουα.

Μία ημέρα πριν από την έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία της, η διεύθυνση της εφημερίδας ανακοίνωνε ότι ελλείψει χαρτιού, που είναι δεσμευμένο στα τελωνεία, αναστέλλεται η έντυπη έκδοσή της.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα κατηγόρησε τη La Prensa ότι δημοσιεύει «ψέματα», ότι επιδίδεται σε «συκοφαντική δυσφήμιση», ότι «ξεπλένει χρήματα» και «δεν καταβάλλει φόρους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ορτέγα, που θα διεκδικήσει τέταρτη συναπτή θητεία στο αξίωμα, κατηγορείται από την αντιπολίτευση πως έχει βαλθεί να βγάλει από τη μέση κάθε σοβαρό αντίπαλο ενόψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Ο άλλοτε αρχηγός των ανταρτών, 75 ετών, θα είναι υποψήφιος του κόμματος Σαντινιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN), ενώ η σύζυγός του, η Ροσάριο Μουρίγιο, θα διεκδικήσει δεύτερη συναπτή θητεία στην αντιπροεδρία. Πρακτικά, δεν έχουν πλέον αντίπαλο.

Συνολικά, 32 μορφές της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί ή τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση από τις αρχές Ιουνίου. Ανάμεσά τους είναι επτά δυνητικοί υποψήφιοι για την προεδρία.

Η εφημερίδα La Prensa ελέγχεται από την οικογένεια Τσαμόρο, μια από τις ισχυρότερες στη Νικαράγουα, αρκετά μέλη της οποίας έχουν αντιπαρατεθεί με τον αρχηγό του κράτους. Μετά τη σύλληψη του στελέχους της διεύθυνσης εφημερίδας, τέσσερα μέλη της οικογένειας Τσαμόρο τελούν πλέον υπό κράτηση.

Το έναυσμα του κύματος συλλήψεων δόθηκε τη 2η Ιουνίου, όταν τέθηκε υπό κράτηση κατ’ οίκον η Κριστιάνα Τσαμόρο, που θεωρείτο η πιο αξιόλογη αντίπαλος του προεδρικού ζεύγους. Πρόκειται για την κόρη της Βιολέτας Τσαμόρο Μπάριος, που είχε νικήσει τον Ντανιέλ Ορτέγα στις εκλογές του 1990 και κυβέρνησε ως το 1997.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης