Η αντιπολίτευση της Πολωνίας γιόρτασε σήμερα την πρώτη της εκλογική νίκη, κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, με την αναπάντεχη ήττα του απερχόμενου κεντροδεξιού Προέδρου Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο συντηρητικός λαϊκιστής Αντρέι Ντούντα κέρδισε τις εκλογές με 51,6% έναντι 48,4% που πήρε ο Κομορόβσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν όψει των βουλευτικών εκλογών τον Οκτώβριο, η ήττα του Κομορόβσκι, συμμάχου της πρωθυπουργού Εύα Κόπατς, θα περιορίσει τις πιθανότητες να επανεκλεγεί το κόμμα του στην εξουσία. Η αλλαγή προέδρου της Πολωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ντούντα, που θα ορκιστεί στις 6 Αυγούστου, έχει πει ότι η Βαρσοβία θα πρέπει «να εστιαστεί στα συμφέροντά της» και όχι σ’ εκείνα των μεγαλύτερων εταίρων της όπως η Γερμανία ή η Γαλλία.

Ο νέος πρόεδρος δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για την πολιτική που θα ακολουθήσει, αλλά δεν αναμένεται να προωθήσει μεγάλες νομοθετικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της παρούσας βουλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης