Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στη Βρέμη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015, 00:24
Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στη Βρέμη
Οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν τις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην πόλη-κρατίδιο της Βρέμης στη βορειοδυτική Γερμανία. Υπέστησαν, ωστόσο, μια ιστορική υποχώρηση σε αυτό το προπύργιό τους από το 1945, ενώ το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD ενδέχεται να εισέλθει στο τοπικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Συγκεντρώνοντας το 32,7% των ψήφων, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του δημάρχου Γενς Μπόρνσεν χάνει πολύ έδαφος σε σχέση με το 38,6% που συγκέντρωσε πριν από τέσσερα χρόνια και καταγράφει το χειρότερο ποσοστό του μεταπολεμικά στη Βρέμη. Προηγείται, πάντως, με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημόσιου καναλιού ARD, δύο ώρες μετά το τέλος της ψηφοφορίας.

Ο νυν εταίρος του στον τοπικό κυβερνητικό συνασπισμό, το κόμμα των Πρασίνων, σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση, συγκεντρώνοντας το 15,4% των ψήφων έναντι 22,5% πριν από τέσσερα χρόνια.

Ακόμα και με πολύ μικρή πλειοψηφία, τα δύο κόμματα, SPD και Πράσινοι, θα μπορούν να σχηματίσουν και πάλι κυβέρνηση συνασπισμού.

Αν και παραμένουν δεύτερη πολιτική δύναμη στο πιο μικρό από τα 16 γερμανικά κρατίδια, οι συντηρητικοί της CDU, του κόμματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν και πολύ από τις απώλειες της απερχόμενης πλειοψηφίας. Συγκέντρωσαν ποσοστό 22,8%, μόλις δύο μονάδες πάνω από το ιστορικά χαμηλό ποσοστό που κατέγραψαν το 2011.

Οι ψηφοφόροι στράφηκαν προς τα μικρά κόμματα, ιδίως το φιλελεύθερο FDP, που είχε σφυροκοπηθεί στις προηγούμενες εκλογές στη Βρέμη και το οποίο επέστρεψε στο περιφερειακό κοινοβούλιο με ποσοστό 6,6% των ψήφων.

Ο άλλος μεγάλος κερδισμένος της βραδιάς είναι το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, Die Linke, που πιστώθηκε το 9,5% των ψήφων, αυξάνοντας τη δύναμή του κατά τέσσερις μονάδες.

Με ένα ποσοστό που εκτιμάται γύρω στο 5% – το ελάχιστο ποσοστό που απαιτείται για να εκλέξει βουλευτές – το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μπορεί να κάνει την είσοδό του στο πέμπτο περιφερειακό κοινοβούλιο, το δεύτερο στη δυτική Γερμανία έπειτα από τη νίκη του στο Αμβούργο τον Φεβρουάριο.

Περίπου 490.000 εκλογείς κλήθηκαν στις κάλπες σήμερα στη Βρέμη. Λιγότεροι από τους μισούς πήγαν να ψηφίσουν, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής μεταπολεμικά για ένα περιφερειακό κρατίδιο στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015, 00:24