Ο κυβερνών φιλοδυτικός συνασπισμός αναδείχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών του Λιβάνου, όπως τόνισε ο υπουργός εσωτερικών της χώρας, ανακοινώνοντας τα επίσημα αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο ηγέτης του κόμματος που επικράτησε της διαδικασίας, Saad Hariri, υποστήριξε ότι ο συνασπισμός που σχηματίστηκε στις 14 Μαρτίου έλαβε την πλειοψηφία των 128 εδρών του κοινοβουλίου, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την καθοδηγούμενη από τη Hezbollah, συμμαχία.

Εξάλλου, ένας χριστιανικός σύνδεσμος του κόμματος που έχει την υποστήριξη της Hezbollah, το οποίο υποστηρίζεται από τη Συρία και το Ιράν παραδέχθηκε την ήττα στις εκλογές της Κυριακής.

Ο συνασπισμός του Hariri εξασφάλισε 71 έδρες στη νέα βουλή, ενώ η συμμαχία της Hezbollah έλαβε 57, σε μία διαδικασία στην οποία έλαβε μέρος ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του εκλογικού σώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συγχαρητήρια σε εσάς, συγχαρητήρια στην ελευθερία, συγχαρητήρια στη δημοκρατία»  αναφώνησε ο Hariri απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένο πλήθος που ζητωκραύγαζε στην πρωτεύουσα Beirut. «Δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι σε αυτές τις εκλογές. Ο μόνος νικητής είναι η δημοκρατία και ο Λίβανος» πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα υποδέχθηκαν με ανακούφιση οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες φοβούνταν μία πιθανή νίκη της συμμαχίας της Hezbollah.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης