Το 80% των κοινοβουλευτικών εδρών ισχυρίζεται ότι κατέλαβε το μεγαλύτερο φιλοκυβερνητικό κόμμα της Μιανμάρ, που στηρίζεται από το στρατό, στις πρώτες εκλογές που διοργανώθηκαν στη χώρα, τα τελευταία 20 χρόνια.

Το Κόμμα Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης της Ένωσης (USDP) που πρόσκειται στον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, Ταν Σουέ, κατήγαγε συντριπτική νίκη, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του κόμματος. Όπως είπε, το USDP χάνει μόνο έξι από τις 91 έδρες στο Ιραουάντι και δύο από τις 105 έδρες του Μανταλάι, των δύο μεγαλύτερων επαρχιών της Μιανμάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλήθος κατηγορίες για νοθεία διατυπώθηκαν για την ψηφοφορία στη Βιρμανία εναντίον του Κόμματος της Αλληλεγγύης και της Ανάπτυξης, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Τέιν Σέιν. Επίσης, το σύνολο της εκλογικής διαδικασίας καταδικάσθηκε από τη Δύση και τα Ηνωμένα Εθνη.

Τα δύο σημαντικότερα δημοκρατικά κόμματα παραδέχτηκαν την ήττα τους κατηγορώντας όμως το USDP ότι παραποίησε τα αποτελέσματα. Η Εθνική Δημοκρατική Δύναμη (NDF, (προέρχεται από τη διαλυμένη Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία της Αούνγκ Σαν Σούου Κι) ανακοίνωσε ότι κέρδισε 16 έδρες στη Γιανγκόν και έχασε σε όλες τις άλλες επαρχίες. Την ήττα του παραδέχτηκε και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Από την μεριά του ο βιρμανός αξιωματούχος έκανε λόγο για συμμετοχή του 70% των ψηφοφόρων στη διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εθνική Δημοκρατική Ενωση και το Δημοκρατικό Κόμμα, οι δύο σημαντικότερες παρατάξεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης που έλαβαν μέρος στις εκλογές, κατήγγειλαν τον χειρισμό της ψηφοφορίας από τον στρατό και ιδιαίτερα τη συλλογή των ψήφων πριν από τις εκλογές.

Η ψηφοφορία χαρακτηρίσθηκε από τους πολιτικούς αναλυτές ως παρωδία με μοναδικό στόχο να προσδώσουν εκλογική νομιμοποίηση στο στρατιωτικό καθεστώς.

Διαβάστε επίσης:

Χιλιάδες Βιρμανοί πρόσφυγες στην Ταϊλάνδη, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010, 06:06

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης