Ο Mitt Romney ήταν ο μεγάλος νικητής των προκριματικών που διεξήχθησαν την Τρίτη στην πολιτεία του Ιλινόις στις Η.Π.Α.. Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης επικράτησε με μεγάλη διαφορά του βασικού του πολιτικού αντιπάλου, Rick Santorum, ενισχύοντας το προβάδισμά του στην κούρσα για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ειδικότερα, με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, ο Mitt Romney συγκεντρώνει 47%, με τον Rick Santorum να ακολουθεί με 35%. Έκπληξη αποτελεί το ποσοστό του Ron Paul (9%), ο οποίος δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κερδίσει σε καμία εκλογική διαδικασία. Τέταρτος έρχεται ο Newt Gingrich (8%) ο οποίος αποδυναμώθηκε αισθητά μετά την αποτυχία του να επικρατήσει σε μια εκ των δύο πολιτειών του Νότου, Αλαμπάμα και Μισισιπί.

Νωρίτερα, τα exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγο μετά τις 02:45 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα Fox News και CNN εμφάνιζαν τον Mitt Romney ως τον επικρατέστερο νικητή.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτή του η νίκη θα ενισχύσει τις πιθανότητές του στην κούρσα για την ανάδειξη του τελικού υποψήφιου που θα τεθεί αντιμέτωπος του Barack Obama στις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Τόσο ο Rick Santorum όσο και ο Newt Gingrich ελπίζουν πως θα καταφέρουν να εμποδίσουν τον Mitt Romney από το να συγκεντρώσει τους 1.144 εκλέκτορες, αριθμός που θα του επιτρέψει να είναι αυτός ο «εκλεκτός» του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Μέχρι στιγμής ο Mitt Romney έχει 559 εκλέκτορες, με τον Rick Santorum να έρχεται δεύτερος με 239.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Συνολικά το Ιλινόις δίνει 54 εκλέκτορες.

«Δεν αντέχουμε άλλο»

Μιλώντας στους υποστηρικτές του σε προάστιο του Σικάγο, ο Mitt Romney εξαπέλυσε για άλλη μια φορά δριμεία κριτική κατά του Barack Obama, κατηγορώντας τον για αδράνεια και έλλειψη αποφασιστικότητας.

«Προσφέρω μια πραγματική ευκαιρία και ένα καινούριο ξεκίνημα. Αποφάσισα να διεκδικήσω την προεδρία καθώς έχω την εμπειρία και το όραμα να μας βγάλω έξω από αυτό το “χάλι”», τόνισε αρχικά.

Και συνέχισε λέγοντας πως «πρόσφατα ο Barack Obama είπε ότι “είμαστε εφευρέτες, είμαστε κατασκευαστές, είμαστε οι αδερφοί Wright, είμαστε ο Thomas Edison, είμαστε ο Bill Gates”. Όλα αυτά είναι αλήθεια. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πως ακόμα παραμένει ο Barack Obama εδώ και αρκετά χρόνια».

«Απέναντι σε όλα αυτά, ένα έχουμε να πούμε: Αρκετά! Δεν αντέχουμε άλλο!»

Μάλιστα δε δίστασε να κάνει και ένα λογοπαίγνιο με το όνομα του συνιδρυτή της Apple, Steve Jobs, χρησιμοποιώντας το Steal Jobs (αυτός που κλέβει τις δουλειές), θέλοντας να συνδέσει τον πρόεδρο των Η.Π.Α. με την αύξηση της ανεργίας τα τελευταία δύο χρόνια.

Δείτε το video…

 Από την πλευρά του ο Rick Santorum τόνισε πως «οι Συντηρητικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι αυξάνονται», θέλοντας να δείξει πως ο αγώνας συνεχίζεται.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι αυτό και είμαστε ικανοποιημένοι για τους εκλέκτορες που θα πάρουμε από το Ιλινόις», πρόσθεσε.

Ο δρόμος για την προεδρία

Νικητές εσωκομματικών εκλογών μέχρι στιγμής
Mitt Romney: Νιου Χαμσάιρ, Φλόριντα, Νεβάδα, Μέιν, Αριζόνα, Μίσιγκαν, Γουαϊόμινγκ, Ουάσινγκτον (μη δεσμευτική ψηφοφορία),  Βιρτζίνια, Μασαχουσέτη, Βέρμοντ, Αϊντάχο, Οχάιο, Αλάσκα και Πουέρτο Ρίκο
Rick Santorum: Aϊόβα, Μιζούρι, Μινεσότα, Κολοράντο, Οκλαχόμα, Τενεσί, Βόρεια Ντακότα, Γουαϊόμινγκ, Κάνσας, Αλαμπάμα και Μισισιπί
Newt Gingrich: Νότια Καρολίνα και Τζώρτζια
Ron Paul:-

Προκριματικές εκλογές Ρεπουμπλικάνων

Α) 3 Απριλίου: Ουάσινγκτον, Μέριλαντ, Ουισκόνσιν και Τέξας
Γ) 24 Απριλίου: Πέντε πολιτείες, ανάμεσά τους η Νέα Υόρκη και η Πενσιλβάνια
Δ) 5 Ιουνίου: Πέντε πολιτείες συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια και
Ε) 26 Ιουνίου: Γιούτα.

Το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων θα πραγματοποιηθεί από την 27η Αυγούστου ως την 30ή Αυγούστου στην Τάμπα Μπέι, στη Φλόριντα.

Από την άλλη πλευρά, το Συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος θα πραγματοποιηθεί στη Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, από την 3η ως την 6η Σεπτεμβρίου.

Τρεις τηλεμαχίες

Η πρώτη τηλεμαχία ανάμεσα στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και τον Barack Obama είναι προγραμματισμένη για τις 3 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, στο Κολοράντο, η δεύτερη για τις 16 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, και η τρίτη και τελευταία στις 22 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Λιν, στην Μπόκα Ρατόν, στη Φλόριντα.

Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται ταυτόχρονα με τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Κογκρέσου στις 6 Νοεμβρίου και ο νικητής των προεδρικών εκλογών πρόκειται να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντά στις 20 Ιανουαρίου 2013.

Διαβάστε επίσης:
Πυρά κατά Santorum για «επίμαχο» video, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012, 00:43
«Δικό του» το Πουέρτο Ρίκο, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012, 01:40

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης