Μετά από μια πολωτική προεκλογική περίοδο, όπου πρωταγωνιστές ήταν οι επικοινωνιολόγοι και η βιομηχανία της ψευδούς είδησης, ο φιλελεύθερος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, είναι ο όγδοος πρόεδρος της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξασφαλίζοντας το 65,5% έως 66,1% των ψήφων έναντι της Μαρίν Λεπέν (33,9% έως 34,5%), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων Ifop και Harris Interactive.To exit poll της εταιρείας IPSOS δίνει 65%  στον Μακρόν και 35% στη Λεπέν.Τα μηνύματα από τις ευρωπαϊκές χώρες κάνουν λόγο για μια Γαλλία που διατηρεί την θέση της στην καρδιά της Ευρώπης, όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε το Βερολίνο.

Εμανουέλ Μακρόν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, δεν κατάφερε να απειλήσει ούτε μια στιγμή τις τελευταίες δύο εβδομάδες τον αντίπαλό της. Υπέστη πανωλεθρία στο τελευταίο ντιμπέιτ της Τετάρτης και παρά την εντυπωσιακά μαζική επίθεση χάκερ στα αρχεία του Μακρόν, το βράδυ της Παρασκευής, δεν κατάφερε να ανατρέψει τη συλλογική εικόνα.

Το χρονοδιάγραμμα από τούδε και στο εξής περιλαμβάνει την ανάληψη καθηκόντων του νέου προέδρου την τοποθέτηση ενός μεταβατικού πρωθυπουργού και τις βουλευτικές εκλογές του ΙουνίουΤο χρονοδιάγραμμα από τούδε και στο εξής περιλαμβάνει την ανάληψη καθηκόντων του νέου προέδρου την τοποθέτηση ενός μεταβατικού πρωθυπουργού και τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Είναι προφανές πως η επιλογή του προσώπου για την θέση του πρωθυπουργού στην οποία θα προβεί ο Μακρόν, θα καταδείξει και τις προθέσεις του όσον αφορά την πολιτική του πορεία για τη συγκρότηση πολιτικού φορέα, αλλά και για τον τρόπο που θα διαχειριστεί ευρωπαϊκά ζητήματα.

Ο πολιτικός χάρτης της Γαλλίας μετά και τον δεύτερο γύρο είναι ξεκάθαρος. Η ακροδεξιά της Λεπέν με ένα συμπαγές περίπου 25%, ασκεί σημαντική πολιτική επιρροή στον γαλλικό νότο και στον γαλλικό βορρά. Όμως η Γαλλία επί της ουσίας, μετά τις εκλογές αυτές είναι διχοτομημένη. Και η διχοτόμηση αφορά την ίδια την φιλοσοφία των δύο ευρύτατων στρατοπέδων. Από τη μια το στρατόπεδο των ευρωπαϊστών και της παγκοσμιοποίησης, του οποίου ηγείται ο Μακρόν και από την άλλη το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών κι εκείνων που αμφισβητούν το ευρωπαϊκό νόμισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαρίν Λεπέν

Σε αυτό το στρατόπεδο διαπιστώθηκε μια παραφύση και ανίερη συμμαχία. Στις ψήφους της ακροδεξιάς η οποία αμφισβητεί κάθετα την ευρωπαϊκή πορεία της Γαλλίας προστίθενται και οι ψήφοι της Αριστεράς που επίσης εκφράζουν αντιευρωπαϊκή νοοτροπία.

Πατήστε για να παρακολουθήσετε ζωντανά τα αποτελέσματα των εκλογών από το France24:

Μεταξύ αυτών των δύο πολιτικών δυνάμεων υπάρχει βεβαίως μια τεράστια διαφορά. Η Αριστερά τοποθετείται ξεκάθαρα και μα απόλυτα δημοκρατικό τρόπο απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα και τη μετανάστευση την ώρα που η ακροδεξιά της Λεπέν, διαλαλεί την πρόθεσή της να «εκκαθαρίσει» τη Γαλλία από τους ξένους.

Στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές θα υπάρξει νέος γύρος σύγκρουσης μεταξύ ευρωπαϊστών και αντι ευρωπαίωνΜε αυτήν την προοπτική και με δεδομένο ότι στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές θα υπάρξει νέος γύρος σύγκρουσης μεταξύ ευρωπαϊστών και αντι ευρωπαίων, η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι ένα πολιτικό πειραματικό εργαστήριο που θα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον της Ευρώπης.
Ο Μακρόν θα γιορτάσει το βράδυ την νίκη του στον προαύλιο χώρο του Λούβρου εκεί όπου βρίσκεται η περίφημη πυραμίδα, σύμβολο της Γαλλικής κουλτούρας και των οριζόντων της Γαλλίας προς το μέλλον.

Η Λεπέν θα συγκεντρώσει τους συνεργάτες της σε ένα γνωστό εστιατόριο μακριά από το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι επιλογές είναι χαρακτηριστικές και καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι δύο υποψήφιοι αντιμετωπίζουν την εκλογική αυτή βραδιά.

Αν κανείς πρέπει να κρατήσει κάτι από τη σημερινή αναμέτρηση είναι το ιστορικό χαμηλό συμμετοχής των Γάλλων πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής από το 1969. Ένα δεύτερο στοιχείο που θα μπορούσε κανείς να κρατήσει βαθιά στη σκέψη του είναι ότι από το 2002 μέχρι το 2017 η Λεπέν κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά του πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν. Μόνο και μόνο αυτή η διαπίστωση είναι αρκετή για να προκαλεί πολιτική ανατριχίλα στους παρατηρητές.

Eπιμέλεια: Zougla.gr newsroom 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης