Ως θριαμβευτής και από τα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου πέρασε ο Μπεν Άφλεκ.

Στην απονομή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Λονδίνο, η «Επιχείρηση: Argo» απέσπασε δυο από τα βασικότερα βραβεία. Αυτά της καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας. Κάτι που σημαίνει ότι ο Αφλεκ – ως συμπαραγωγός και σκηνοθέτης της ταινίας – έβαλε στο παλμαρέ του άλλα δυο βραβεία. Ένα τρίτο βραβείο που πήρε το πολιτικό δράμα που μεταφέρει τον θεατή στο ταραγμένο Ιράν της εκπνοής της δεκαετίας του ’70, ήταν για την κατηγορία του μοντάζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως βεβαίως ήταν αναμενόμενο, ο Αφλεκ έχασε το βραβείο ‘ ανδρικού ρόλου για το οποίο ήταν επίσης υποψήφιος. Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις κέρδισε μια ακόμη διάκριση ως Αβραάμ Λίνκολν με τον «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ του οποίου η ταινία κατά τα άλλα δεν έλαμψε και τόσο πολύ στα BAFTA.

Το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου δόθηκε στην γηραιά Γαλλίδα ηθοποιό, Εμανουέλ Ριβά, για την έξοχη ερμηνεία της στην «Αγάπη» του Χάνεκε, όμως η Ριβά παραμένει ένα αουτσάιντερ των Όσκαρ εφόσον όλα δείχνουν ότι η μεγάλη μονομαχία θα γίνει μεταξύ της Τζένιφερ Λόρενς του «Οδηγού αισιοδοξίας» και της Τζέσικα Τσαστέιν του «Zero Dark Thirty». Η «Αγάπη» κέρδισε επίσης το βραβείο καλύτερης μη αγγλόφωνης ταινίας.

Στους Β’ γυναικείους ρόλους επικράτησε το φαβορί, καθώς η Αν Χάθαγουεϊ των «Αθλίων» που στην Ελλάδα ανοίγουν την ερχόμενη Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου. Οι «Άθλιοι» κέρδισαν επίσης τα ΒΑFTA καλύτερου σχεδιασμού παραγωγής – σκηνικών αλλά και μακιγιάζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο βραβεία κέρδισε και η πολυαγαπημένη και στην Ελλάδα ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο «Django ο τιμωρός». Ο Αυστριακός ηθοποιός, Κρίστοφ Βαλτς, κέρδισε το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου, ενώ βραβείο δόθηκε επίσης στον αξιότιμο κύριο Ταραντίνο για το σενάριο της ταινίας του. Το βραβείο καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου δόθηκε στον Ντέιβιντ Ο. Ράσελ για τον «Οδηγό αισιοδοξίας».

Η «Ζωή του Πι» του Ανγκ Λι κέρδισε το βρβαέιο καλύτερης φωτογραφίας και οπτικών εφέ, το «Skyfall» του Σαμ Μέντες κρίθηκε καλύτερη βρετανική ταινία του 2012 αλλά και εκείνη με την καλύτερη μουσική (σ.σ: το βραβείο στον συνθέτη Τόμας Νιούμαν), η «Αννα Καρένινα» διακρίθηκε για τα κοστούμια της και το «Brave» της εταιρίας PIXAR κρίθηκε ως το καλύτερο κινούμενο σχέδιο για το 2012. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι κανένα βραβείο δεν δόθηκε στο «Zero Dark Thirty» της Κάθλιν Μπίνγκελοου.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης