Τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς έζησαν την περασμένη νύχτα οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα. Βομβαρδίστηκε και το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού Χανίγια.

Οι νεκροί μόνον από τους χτεσινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς ξεπερνούν τους 60, ανάμεσά τους και μέλη αποστολών του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους ισραηλινούς στόχους περισσότερων από 60 αεροπορικών επιδρομών ήταν και εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε σε όλη τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη (29/7) να σφυροκοπά τη λωρίδα της Γάζας με πυρά πυροβολικού, αλλά και από αέρα και θάλασσα. Ήταν και οι πιο μαζικοί βομβαρδισμοί από τότε που ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στις 8 Ιουλίου.

Είχε προηγηθεί τηλεοπτική παρέμβαση του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο οποίος ζήτησε από τον λαό του να προετοιμαστεί για μια παρατεταμένη στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος και το σπίτι του Χανίγια

Το σπίτι του Ισμαήλ Χανίγια στο φως της ημέραςΑνάμεσα στους στόχους ήταν και η κατοικία του Ισμαήλ Χανίγια, πρώην πρωθυπουργού της Γάζας. Εκτός από τις υλικές ζημιές δεν υπήρξαν θύματα. Ο γιος του διαβεβαίωσε ότι την ώρα των βομβαρδισμών το σπίτι ήταν άδειο. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε και από τον τηλεοπτικό σταθμό της Χαμάς Αλ Ακσά, που και αυτός έγινε στόχος βομβαρδισμών, όπως μετέδωσαν οι ανταποκριτές του CNN. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Αλ Ακσά καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο αριθμός των νεκρών στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας ανήλθε από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί στους 17, ενώ άλλοι 50 τραυματίστηκαν, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και τραυματιοφορείς. Μόνο στην πόλη Ράφα, έχασαν τη ζωή τους 7 μέλη της ίδιας οικογένειας.

Ξεπερνούν τους 1.100 οι νεκροί

Καπνός πάνω από το λιμάνι της Γάζας μετά από σειρά βομβαρδισμώνΣτο Ισραήλ, για πρώτη φορά από την περασμένη Παρασκευή ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ. Τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ακούστηκαν πολλές εκρήξεις, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Σειρήνες ακούστηκαν και σε άλλες ισραηλινές πόλεις. Ο στρατός ανακοίνωσε το πρωί τον θάνατο άλλων 5 Ισραηλινών στρατιωτών σε ανταλλαγή πυρών με μαχητές της Χαμάς που πέρασαν προς το Ισραήλ μέσω σηράγγων. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στρατιωτών έφτασε πλέον στους 53, ενώ οι Παλαιστίνιοι θρηνούν πλέον των 1.100, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άμαχοι.

«Λυσσασμένο σκυλί»

 Ξεπερνούν τους 1100 οι νεκροί στη Γάζα. Οι περισσότεροι είναι άμαχοιΗγέτες πολλών δυτικών χωρών ζήτησαν άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ο Γάλλος ομόλογός του Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι σε τηλεφωνική διάσκεψη εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο μεγαλύτερης κλιμάκωσης των βομβαρδισμών.

Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε τηλεοπτικό του μήνυμα με αφορμή το τέλος του ραμαζανιού, που μεταδόθηκε ζωντανά, καταφέρθηκε κατά του Ισραήλ. «Ένα λυσσασμένο σκυλί, ένας άγριος λύκος χτυπά αθώους και παιδιά (…) Αυτό που κάνουν οι επικεφαλής του σιωνιστικού καθεστώτος είναι γενοκτονία, είναι μια ιστορικών διαστάσεων καταστροφή». Τόνισε επίσης ότι ισλαμικός κόσμος θα πρέπει να εξοπλίσει τους Παλαιστινίους.

Σήμερα αντιπροσωπεία με υψηλόβαθους Παλαιστίνιους, μεταξύ αυτών και στελέχη της Χαμάς, μεταβαίνουν στο Κάιρο για να συζητήσουν αιγυπτιακό σχέδιο εκεχειρίας.

Πηγές: AFR, DPA, REUTERS

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης