Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη σήμερα ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παρέβη τους διεθνείς κανονισμούς, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα από τη Χάγη ο προεδρεύων δικαστής, Hisashi Owada.

Αν και η συγκεκριμένη απόφαση δεν θεωρείται νομικά δεσμευτική και ως εκ τούτου δεν έχει άμεση ισχύ, οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αποτελεί «σταθμό» και σημείο αναφοράς για τις αποσχιστικές πολιτικές και εθνικού χαρακτήρα κινήσεις σε όλον τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ήρθε σχεδόν δύο χρόνια μετά από το σχετικό αίτημα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Πριν από την απόφαση, ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, είχε πει ότι μια κρίση υπέρ του Κοσόβου (όπως τελικά έγινε) θα έθετε «ένα πολύ επικίνδυνο δεδικασμένο».

Στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα στο Κόσοβο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Σέρβων όπου εκφράστηκε η αποφασιστικότητα να μην γίνει αποδεκτή η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξήντα εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και 22 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, έχουν μέχρι στιγμής αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, το οποίο έχει δύο εκατομμύρια κατοίκους, των οποίων το 90% είναι Αλβανοί.

Οι αντιδράσεις

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (CIJ) και κάλεσαν τα ευρωπαϊκά έθνη να «ενωθούν» μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι, δήλωσε σχετικά: «Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου επιβεβαίωσε τη νομιμότητα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή. Ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να ενωθεί για ένα κοινό μέλλον».

Σε ανακοίνωσή της η αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, αναφέρει σχετικά: «Απευθύνουμε έκκληση προς όλα τα κράτη να υπερβούν το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου, και να δεσμευτούν με εποικοδομητικό τρόπο για την υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, και καλούμε όλα τα κράτη που δεν το έχουν ακόμη πράξει, να αναγνωρίσουν το Κόσοβο».

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν προειδοποίησε σήμερα κατά της οποιασδήποτε «πρόκλησης», μετά την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου(CΙJ).

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση και τόνισε ότι συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και πως βοηθάει στην δημιουργία «νέας προοπτικής» στις σχέσεις Αλβανών και Σέρβων.

Από την πλευρά της η Σερβία είπε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, ότι «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ» την αυτο-ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ενώ ανέφερε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου αποτελεί μια «τεχνική άποψη» και πρόσθεσε ότι σύντομα αυτή θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα ληφθεί μία «πολιτική απόφαση». Και κατέληξε: «Οι δύσκολες ημέρες είναι μπροστά μας. Είναι καθοριστικής σημασίας η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την επικράτεια της επαρχίας (Κόσοβο)».

Στο Βελιγράδι επικρατεί απογοήτευση και δυσαρέσκεια για την απόφαση του δικαστηρίου. Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς σε τηλεοπτικό διάγγελμα χαρακτήρισε «πολύ βαριά για τη Σερβία» την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ο Τάντιτς επανέλαβε ότι «η Σερβία δεν θα αλλάξει την πολιτική της και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου».

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, είπε ότι η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου αίρει και τις τελευταίες αμφιβολίες για την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Ο Σεϊντίου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή ημέρα είναι ευλογημένη για τη Δημοκρατία του Κοσόβου και όλων των πολιτών της. Καλούμε τη Δημοκρατία της Σερβίας και στην περίπτωση αυτή τον πρόεδρο Τάντιτς και την κυβέρνησή του να εγκαταλείψουν την προσέγγιση που είχαν μέχρι τώρα. Ο κοινός δρόμος για τις δύο χώρες (Σερβία και Κόσοβο), καθώς και για άλλες χώρες της περιοχής, οδηγεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Στη Μόσχα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν αλλάζει σε τίποτα τη θέση της Ρωσίας, που είναι εχθρική προς την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να κινηθούν μαζί προς «το ευρωπαϊκό τους μέλλον».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης