Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA ο τελευταίος πρωθυπουργός του ανατραπέντος πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ επιτράπηκε να ξαναμπεί στην κούρσα για την προεδρία, μια ημέρα αφότου οι αρχές του απαγόρευσαν να λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές.

“Η εκλογική επιτροπή υπό τον Φαρούκ Σολτάν δέχεται την έφεση του πρώην πρωθυπουργού ‘Αχμεντ Σαφίκ, επιτρέποντάς του να συμμετάσχει στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές”, ανέφερε το πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σαφίκ τέθηκε εκτός κούρσας αφού το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ) ενέκρινε ένα νόμο που κατήρτισε το κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχούν οι ισλαμιστές, και αφαιρεί τα πολιτικά δικαιώματα από οποιονδήποτε είχε υπηρετήσει ως πρόεδρος, αντιπρόεδρος ή πρωθυπουργός για δεκαετίες πριν από την πτώση του Μουμπάρακ, το Φεβρουάριο της περασμένης χρονιάς.

“Η απόφαση να γίνει δεκτή η έφεση του πελάτη μου αποδεικνύει ότι η εκλογική επιτροπή ενεργεί ως μια ανεξάρτητη αρχή βάσει του κράτους δικαίου”, δήλωσε ο δικηγόρος του Σαφίκ, Σαουκί Σαγίντ. Η εκλογική επιτροπή αποφάσισε επίσης να ζητήσει από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο να κρίνει εάν ο νόμος αυτός είναι συνταγματικός ή όχι. Οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο έχει οριστεί ότι θα γίνουν την 23η και 24η Μαΐου με τον επαναληπτικό γύρο να είναι προγραμματισμένος για τον Ιούνιο.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης