Νομισματική ενοποίηση προ των πυλών στην Κούβα

Νομισματική ενοποίηση προ των πυλών στην Κούβα
Το τέλος μιας πρακτικής που ισχύει από το 1994 προανήγγειλε η κουβανική κυβέρνηση μέσω της Granma: το σύστημα των δύο παράλληλων νομισμάτων θα καταργηθεί με στόχο η χώρα να αποκτήσει ένα πέσος για όλες τις χρήσεις.

Οι Κουβανοί εισπράττουν τον μισθό τους και πληρώνουν για τα βασικά τους αγαθά σε πέσος (CUP), όμως τα εισαγόμενα είδη και οι υπηρεσίες, όπως ο τουρισμός, υπολογίζονται σε «μετατρέψιμα πέσος» (CUC). Κάθε τέτοιο πέσος αναλογεί σε 1 δολάριο ή 25 πέσος από αυτά που παίρνουν στα χέρια τους οι πολίτες.

Στην επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται, πάντως, ότι η «νομισματική ενοποίηση» δεν θα λύσει από μόνη της όλα τα προβλήματα, ωστόσο είναι απολύτως απαραίτητη για να εγγυηθεί την αξία του εθνικού νομίσματος και την αποκατάστασή του ως μέσου συναλλαγής. Οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά, αρχικά από τα νομικά πρόσωπα για την ενίσχυση της οικονομίας και των εξαγωγών, και στη συνέχεια θα περάσουν στα φυσικά πρόσωπα.

Όπως είναι φυσικό, η διαφορά στις τιμές των αγαθών για τους κατόχους των δύο νομισμάτων είναι μεγάλη. Αντίστοιχα, δημιούργησε ακόμα και στην Κούβα τους λίγους προνομιούχους που είχαν στην κατοχή τους τα μετατρέψιμα πέσος και τους πολλούς που δεν τα είχαν στην κατοχή τους και πληρώνονταν σε ένα νόμισμα πολύ χαμηλότερης αξίας, αλλά και - το κυριότερο - αγοραστικής δύναμης.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013, 09:00