Σε ισχύ τίθεται ο ειδικός αντιτρομοκρατικός νόμος, ο οποίος είχε καταρτιστεί την εποχή της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, στη Χιλή, προκειμένου να παταχθεί η πρόσφατη έξαρση των επιθέσεων και των ταραχών στο νότιο τμήμα της χώρας, για τις οποίες κατηγορούνται ιθαγενείς Μαπούτσε.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος τριπλασιάζει τις ποινές για τους εμπρησμούς και τις καταλήψεις γης και έχει χρησιμοποιηθεί 16 φορές την τελευταία δεκαετία, τις περισσότερες κατά ιθαγενών Μαπούτσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν πρόσφατα τη Χιλή να πάψει να χρησιμοποιεί το νόμο, διότι στρέφεται ειδικά σε βάρος των Μαπούτσε και των κοινωνικών τους διεκδικήσεων.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πατρίσιο Ροσένδο ,δήλωσε ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ ώστε να εκδιωχθούν οι ομάδες εκείνων που έχουν επιδοθεί στην διάπραξη εγκλημάτων, την πρόκληση χάους και ταραχών σε μια περιοχή που επιδιώκει ειρήνη και αρμονία.

Να σημειωθεί ότι οι Μαπούτσε είναι η μεγαλύτερη φυλή των ιθαγενών της Χιλής. Αποτελούν το 6% του πληθυσμού της, που φθάνει συνολικά τα 16 εκατομμύρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη χούντα του Πινοτσέτ (1973-1990) αποδίδονται χιλιάδες θάνατοι και “εξαφανίσεις” στον λεγόμενο “βρώμικο πόλεμο” εναντίον της αριστεράς και των αντιφρονούντων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης