Για 25η φορά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έγινε η απονομή των βραβείων Ig-Nobel, που έχουν ως στόχο να «προκαλέσουν πρώτα το γέλιο και μετά τη σκέψη». Την εκκεντρική εκδήλωση παρακολούθησαν 1.000 θεατές.

Ανάμεσα στο κοινό βρέθηκαν και πραγματικοί νομπελίστες, οι οποίοι εν μέσω… σαϊτοπόλεμου παρέδωσαν γλάστρες ως βραβεία στους επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H ονομασία των βραβείων Ig-Nobel προέρχεται από το λογοπαίγνιο με την αγγλική λέξη «ignoble» που σημαίνει «αναξιοπρεπής». Στους επιστήμονες δίνεται η ευκαιρία να ερευνήσουν θέματα και αντικείμενα δευτερεύουσας σημασίας, που πολλές φορές μοιάζουν παράλογα, προκαλούν γέλιο, αλλά παραμένουν παρ’ όλα αυτά επιστημονικά. Οι εμπνευστές των βραβείων θέλουν «να γιορτάσουν το ασυνήθιστο και να τιμήσουν το ευφάνταστο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O εικονιζόμενος Αυστραλός επιστήμονας κατάφερε να ξε-βράσει (!) ένα αβγό!

Φέτος το βραβείο στην κατηγορία «Μαθηματικά» το απέσπασαν οι επιστήμονες Ελίζαμπετ Όμπερτσαουχερ και Καρλ Γκράμαρ από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, για την προσπάθειά τους να υπολογίσουν εάν όντως ο Mαροκινός σουλτάνος Μουλάι Ισμαΐλ μπόρεσε να κάνει 888 παιδιά μεταξύ του 1697 και του 1727.

Στην κατηγορία της Ιατρικής επιστήμονες από την Ιαπωνία και τη Σλοβακία βραβεύθηκαν για τη μελέτη της επίδρασης και των ωφελειών των παρατεταμένων φιλιών. Η «νομπελίστρια» Γιαροσλάβα Ντουρντιάκοβα ευχαρίστησε την επιτροπή και σχολίασε: «Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ήταν πολύ σκληρή δουλειά».

Κοτόπουλα που περπατούν σαν δεινόσαυροι

Συνολικά το βράδυ της Πέμπτης δόθηκαν 10 βραβεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον (για άγνωστο λόγο) προκάλεσε η μελέτη της ομάδας επιστημόνων από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Ατλάντας, που διαπίστωσαν ότι όλα τα θηλαστικά βάρους άνω των 3 κιλών χρειάζονται 21 δευτερόλεπτα για να ουρήσουν. Οι ερευνητές πέρασαν πολλές ώρες στον ζωολογικό κήπο παρακολουθώντας διάφορα θηλαστικά να… κάνουν την ανάγκη τους. Τελικά η έρευνα όμως είχε και πραγματικό επιστημονικό ενδιαφέρον, αφού θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξέλιξη βιονικών συστημάτων ύδρευσης στη βιομηχανία, με βάση το πρότυπο λειτουργίας των ζωικών οργανισμών. Οι επιστήμονες απέσπασαν το βραβείο στην κατηγορία της Φυσικής.

Στο όνομα της επιστήμης, αυτός ο ερευνητής τσιμπήθηκε 200 φορές από μέλισσες

Το γέλιο του κοινού προκάλεσε και η έρευνα της επιστημονικής ομάδας του Μπρούνο Γκρόσι από το Πανεπιστήμιο της Χιλής, που τοποθέτησε ένα είδος ξύλου ως ουρά στο πίσω μέρος ενός κοτόπουλου και παρατήρησε ότι τότε αυτό περπατούσε με τον ίδιο τρόπο που περπατούσαν οι δεινόσαυροι. Η έρευνα βραβεύθηκε στην κατηγορία της Βιολογίας.

Μπορεί οι βραβευθέντες να μη χαίρουν της ίδιας αναγνώρισης με τους συναδέλφους τους που έχουν λάβει πραγματικό βραβείο Νόμπελ, δικαίως όμως γίνονται αποδέκτες των βραβείων «τρελής επιστήμης».

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης