Μεγάλο πλήγμα για το αυταρχικό καθεστώς της Κίνας αποτέλεσε, όπως φαίνεται, η απονομή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στον αντιφρονούντα, Λιού Σιαομπάο, βάσει των αντιδράσεων που καταγράφονται στον σημερινό Τύπο της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από χθες το βράδυ, όσοι αναζητούσαν στο Διαδίκτυο κάτι σχετικό με το «Νόμπελ Ειρήνης» ή το όνομα «Λιού Σιαομπάο» δεν έβρισκαν τίποτε, τα SMS με το όνομα του Νομπελίστα δεν έφταναν στον προορισμό τους και λογοκρισία επιβλήθηκε στα ρεπορτάζ ξένων τηλεοπτικών δικτύων, όπως το CNN και το TV5 για τη βράβευσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της Κίνας, στα δελτία ειδήσεων των 19:00 (τα πρώτα χρονικά που θα έπρεπε να ανακοινώσουν την απόφαση της νορβηγικής επιτροπής) ανέφεραν τις εξελίξεις του ταξιδιού του Κινέζου πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, στην Ευρώπη, την πετυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση σε ένα πάντα που έφερε στον κόσμο δύο νεογνά στην Ισπανία, αλλά ούτε κουβέντα για το Νομπέλ Ειρήνης του Λιού Σιαομπάο! Μόνο το δίκτυο «Phoenix TV» του Χονγκ Κονγκ αναφέρθηκε έμμεσα στο θέμα, μόνο μέσω της έντονης αντίδρασης του υπουργείου Εξωτερικών.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Νομπέλ Ειρήνης, τα μεγαλύτερα κινεζικά Portal του Διαδικτύου όπως το Sina, το Netease και το Sohu ανακατεύθυναν τους επισκέπτες που έκαναν «κλικ» σε πρόσφατες αναρτήσεις σχετικές με τα βραβεία Νομπέλ στις κεντρικές σελίδες τους ή απλά εμφάνιζαν ένα μήνυμα που έλεγε ότι το σχετικό άρθρο «διαγράφηκε». Επίσης, ρεπορτάζ για το Νομπέλ Λογοτεχνίας του Βάργκας Λιόσα υποβαθμίστηκαν τόσο πολύ, ώστε πρακτικά «χάθηκαν» μέσα σε εκατοντάδες άλλες ειδήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο η «μπλογκόσφαιρα» έμεινε ανεπηρέαστη από την λογοκρισία της κινεζικής κυβέρνησης. Στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, έβρισκε κανείς χιλιάδες μηνύματα ανθρώπων που δήλωναν ενθουσιασμένοι με το Νομπέλ Ειρήνης του Σιαομπάο. Εκτός «μπλογκόσφαιρας» οι χρήστες του Διαδικτύου βρήκαν έναν άλλον τρόπο για να δείξουν στην κυβέρνηση ότι ο λαός δεν φιμώνεται ποτέ: Αναρτούσαν μηνύματα που έλεγαν για παράδειγμα «Καλά νέα, πολύ καλά νέα, Κινέζοι! Ξέρετε τι εννοώ!».

Την ίδια ώρα που οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την βράβευση του Λιού, η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες υποστηρικτές του που γιόρταζαν χθες Παρασκευή το σημαντικό αυτό γεγονός, επισήμανε η οργάνωση Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα (CHRD) με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Οι αντιδράσεις στον Τύπο της Κίνας

Η εφημερίδα Global Times γράφει πως η επιτροπή των Νόμπελ «ατιμάστηκε» και πως το βραβείο «υποβαθμίστηκε σε ένα πολιτικό εργαλείο που υπηρετεί αντι-κινεζικά συμφέροντα».

«Για μια ακόμα φορά η επιτροπή των Νόμπελ έδειξε την αλαζονεία και την προκατάληψή της απέναντι σε μια χώρα που έχει σημειώσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίας σημαντική πρόοδο στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα», επισημαίνει η εφημερίδα αναφερόμενη και στην βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης του Δαλάι Λάμα το 1989.

«Κανείς από τους δύο (Νομπελίστες) δεν ανήκουν σε αυτούς που συνέβαλαν στην ειρήνη και την ανάπτυξη της Κίνας, τις τελευταίες δεκαετίες», υπογραμμίζει η εφημερίδα που πρόσκειται στο ΚΚ της χώρας.

«Είναι προφανές πως το Νόμπελ Ειρήνης φέτος δόθηκε για να ερεθίσει την Κίνα, αλλά δεν θα το πετύχει. Η Κίνα θα αντισταθεί στις προσπάθειες επιβολής των δυτικών αξιών», καταλήγει το άρθρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης