Νορβηγοί βουλευτές, πρότειναν όπως μετέδωσε το Νορβηγικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΝΤΒ, για το Νόμπελ Ειρήνης τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, τη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, Ρώσους ακτιβιστές στον τομέα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις μονάδες των Κούρδων «Πεσμεργκά» για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2018.

Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος της Νορβηγίας, Πετέρ Έϊντε, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πρότεινε για το βραβείο τη δημοσιογράφο της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta, Ελένα Μιλάσινα, την ιδρυτή του Κέντρου υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Memorial», Σβετλάνα Γκανούσκινα και την εκπρόσωπο της ρωσικής «Επιτροπής για την αποτροπή των βασανιστηρίων», Όλγκα Σαντόφσκαγια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Νοέμβριο του 2017 στην «Επιτροπή για την αποτροπή των βασανιστηρίων» και στην εφημερίδα Novaya Gazeta είχε απονεμηθεί το βραβείο Αντρέι Ζαχάροφ. Το βραβείο απένειμε η Επιτροπή Ελσίνκι της Νορβηγίας στο Όσλο, στην Ελένα Μιλάσινα και την Όλγα Σαντόφσκαγια. Η Γκανούσκινα που έχει τιμηθεί με το σουηδικό βραβείο «Για μια αξιοπρεπή ζωή» είχε προταθεί επανειλημμένα για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στο παρελθόν και από την νυν πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Έρνα Σούλμπεργκ. Κατά την άποψη του Έϊντε και οι τρεις Ρωσίδες μπορούν να είναι υποψήφιες για το βραβείο.

Ο Νορβηγός βουλευτής πρότεινε επίσης για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον πρώην συνεργάτη της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ζει σήμερα στην Μόσχα. Οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος της Νορβηγίας πρότειναν επίσης για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Διεύθυνση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Επίσης η Νορβηγή βουλευτής δεξιού Κόμματος Προόδου που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό Χιμανσού Γκουλάτι (ινδικής καταγωγής) δήλωσε στην διαδικτυακή εφημερίδα Nettavisen, ότι πρότεινε για το Νόμπελ Ειρήνης τους ένοπλους Κούρδους «Πεσμεργκά» επειδή ήταν σημαντική η συμβολή τους «στον αγώνα με τον κύριο εχθρό της ανθρωπότητας» που είναι το «Ισλαμικό Κράτος», παρότι πολεμούσαν το «Ισλαμικό Κράτος» με τα όπλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης