Το αντιρατσιστικό κίνημα Black Lives Matter προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021 έπειτα από μια χρονιά στη διάρκεια της οποίας οι διαδηλώσεις με αίτημα τη φυλετική ισότητα γιγαντώθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Ο νορβηγός βουλευτής Πέτερ Έιντε ανέφερε στα σχετικά έγγραφα με την πρότασή του ότι το κίνημα υποχρέωσε τις χώρες, εκτός των ΗΠΑ, να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό στις κοινωνίες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εκτιμώ ότι μια από τις βασικές προκλήσεις που έχουμε δει στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη και στην Ασία είναι το είδος των αυξανόμενων συγκρούσεων που βασίζονται στην ανισότητα. Το Black Lives Matter έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό παγκόσμιο κίνημα στην καταπολέμηση του ρατσισμού. Σημείωσε τεράστια επιτυχία στην αφύπνιση παγκοσμίως για τον ρατσισμό», δήλωσε σήμερα στο AFP ο Έιντε, ο οποίος είναι βουλευτής της σοσιαλιστικής αριστεράς.

Το BLM ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 2013 από τρεις μαύρες γυναίκες έπειτα από την αθώωση του άνδρα που σκότωσε τον έφηβο Τρέιβον Μάρτιν από τη Φλόριντα.

Μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ το 2020 στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της βίαιης σύλληψής του από λευκό αστυνομικό, το κίνημα έγινε παγκόσμιο και όπως σημειώνει ο Έιντε «κατάφερε να κινητοποιήσει όλες τις κοινωνικές ομάδες… με έναν τρόπο διαφορετικό σε σχέση με προηγούμενα κινήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση τους κανονισμούς του θεσμού, οποιοσδήποτε βουλευτής εθνικού κοινοβουλίου μπορεί να προτείνει κάποιον υποψήφιο.

Έπειτα από τη λήξη της προθεσμίας για τις προτάσεις, τη Δευτέρα, η Επιτροπή Νόμπελ θα καταρτίσει έναν κατάλογο υποψηφίων προτού επιλεγεί ο νικητής τον Οκτώβριο.

Το περυσινό βραβείο, για το οποίο είχε προταθεί μεταξύ άλλων και ο Ντόναλντ Τραμπ, κέρδισε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τη συμβολή του στην καταπολέμηση της πείνας σε όλο τον κόσμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης