Νοσοκομεία εκστρατείας για τους ασθενείς με Covid-19 θα στηθούν στο εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, 18:23
Νοσοκομεία εκστρατείας για τους ασθενείς με Covid-19 θα στηθούν στο εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας

Η Πολωνία στήνει ένα νοσοκομείο εκστρατείας για τους ασθενείς με COVID-19 στο εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας και θα ζητήσει τη συνδρομή του στρατού στη διαχείριση της διενέργειας διαγνωστικών τεστ, μετά την απότομη αύξηση των νέων μολύνσεων από τον κορωνοϊό στη χώρα που απειλεί με υπερφόρτωση του συστήματος υγείας.

Αξιωματούχοι δήλωσαν πως η κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιωτικές ιατρικές μονάδες για τη διάθεση κλινών και θαλάμων για ασθενείς του κορωνοϊού και πως σχεδιάζει να διπλασιάσει τον βασικό μισθό των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Άλλες μεγάλες πόλεις σπεύδουν επίσης να στήσουν νέα νοσοκομεία, ανέφερε το υπουργείο Υγείας, αφού τα νέα ημερήσια περιστατικά θετικών τεστ στον COVID-19 έφθασαν σχεδόν τα 10.000 την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα καταγράφηκαν 7.482 περιστατικά.

Ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιντζίλσκι δήλωσε πως τις ερχόμενες ημέρες οι νέες μολύνσεις μπορεί να φθάσουν τις 20.000 την ημέρα αν δεν υπάρξει ευρεία συμμόρφωση στα μέτρα για κοινωνική απόσταση και άλλους περιορισμούς.

«Ασφαλώς, προετοιμαζόμαστε επίσης... για το χειρότερο σενάριο, όπως για 15.000 ή ακόμη 20.000 νέες μολύνσεις (την ημέρα)», είπε ο Νιντζίλσκι σε συνέντευξη Τύπου.

Νέα περιοριστικά μέτρα

Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από τους πολίτες να μένουν σπίτι, έδωσε εντολή στα γυμναστήρια και τις πισίνες να κλείσουν και στα εστιατόρια να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους, όπως και στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια να λειτουργούν εξ αποστάσεως.

Παρά τα νέα μέτρα, ο Νιντζίλσκι είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει να εισαγάγει επιπλέον περιορισμούς στις επισκέψεις στα κοιμητήρια την 1η Νοεμβρίου, την ημέρα των Αγίων Πάντων, κατά την οποία εκατομμύρια Πολωνοί επισκέπτονται τους οικογενειακούς τους τάφους.

Σε επιφυλακή για το δεύτερο κύμα Covid-19

Η κυβέρνηση του PiS είχε καταφέρει αρχικά να περιορίσει το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη, αλλά αντιμετώπισε επικρίσεις από την αντιπολίτευση και τους γιατρούς ότι απέτυχε να προετοιμάσει τη χώρα για το δεύτερο κύμα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του IBRIS για την ειδησεογραφική πύλη Wirtualna Polska, η υποστήριξη για το συντηρητικό, εθνικιστικό PiS έχει μειωθεί κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 36,1%, ενώ εκείνη για το μεγαλύτερο, κεντρώο κόμμα της αντιπολίτευσης αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας το 28,2%.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, πρέπει να τεθεί σε καραντίνα αφού ήρθε σε επαφή με άτομο που είχε μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του PiS Ράντοσλαβ Φόγκιελ δήλωσε πως ο Κατσίνσκι, ο οποίος θεωρείται ως το πρόσωπο που λαμβάνει κυρίως τις αποφάσεις στην Πολωνία, αισθάνεται καλά και θα εργάζεται από το σπίτι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, 18:23