Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε μια επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε σε τέμενος του Μάλμσμπερι, στη νοτιοδυτική Νότια Αφρική, κοντά στο Κέιπ Τάουν. Ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, ενώ η επίθεση εξαπολύθηκε έναν μήνα έπειτα από ένα παρόμοιο περιστατικό σε άλλο μουσουλμανικό χώρο λατρείας.

Η αστυνομία επενέβη στο τέμενος νωρίς σήμερα το πρωί, αφού ενημερώθηκε από τους πιστούς που βρίσκονταν εκεί. Μέσα στον χώρο λατρείας εντόπισε τα πτώματα δύο ανθρώπων που είχαν δεχθεί θανάσιμα πλήγματα από αιχμηρό όπλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο δράστης, περίπου 30 ετών, οπλισμένος με ένα μαχαίρι, επιτέθηκε εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι προσπαθούσαν να τον πείσουν να παραδοθεί», δήλωσε η Νολογίσο Ρουεξάνα εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας. «Αγνόησε το αίτημά τους, προσπάθησε να τους επιτεθεί και έπεσε νεκρός».

Ο άνδρας τραυμάτισε ακόμη δύο ανθρώπους που έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, διευκρίνισε η εκπρόσωπος. Ένας από τους δύο τραυματίες είναι ο ιμάμης του τεμένους, σύμφωνα με μέλος της μουσουλμανικής κοινότητας.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστά τα κίνητρα του δράστη, ο οποίος φέρεται να είναι σομαλικής καταγωγής, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κάτι που η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Muslim Judicial Council, μια μουσουλμανική οργάνωση της Νότιας Αφρικής, ανακοίνωσε ότι είναι «βαθιά σοκαρισμένη» από την επίθεση.

«Δεν διαθέτουμε λεπτομέρειες για τα όσα συνέβησαν, αλλά ζητάμε από την κοινότητά μας να μην καταλήγει σε συμπεράσματα μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα γεγονότα», πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση στον λογαριασμό της στο Twitter.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε έναν μήνα έπειτα από ένα παρόμοιο περιστατικό σε τέμενος του Βέρουλαμ, βόρεια του Ντέρμπαν. Τότε τρεις ένοπλοι είχαν εισβάλει στο τέμενος και σκότωσαν έναν άνδρα, ενώ μαχαίρωσαν ακόμη δύο. Οι δράστες της επίθεσης αυτής εξακολουθούν να διαφεύγουν.

Το τέμενος του Βέρουλαμ ήταν σιιτικό και αυτό του Μάλμσμπερι σουνιτικό.

«Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συνδέουν τις δύο επιθέσεις ή να υπονοούν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια», εκτίμησε ο Νικ Πάιπερ διευθυντής της ινστιτούτου Signal Risk.

Το κίνητρο της επίθεσης στο Βέρουλαμ δεν είναι γνωστό ακόμη, όμως σύμφωνα με την αστυνομία υπάρχουν «στοιχεία εξτρεμισμού».

Το 1,5% των συνολικά 53 εκατομμυρίων κατοίκων της Νότιας Αφρικής είναι μουσουλμάνοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης